O rețea de baloane gigantice va aduce în curând internet în zonele rurale greu accesibile din Kenya. Compania Loon, „sora” Google, a anunțat prima înțelegere comercială: un parteneriat cu Telekom Kenya care îi va ajuta pe americani să ofere conectivitate la internet în regiune. Cu toate acestea, experții au avertizat că un astfel de scenariu va putea duce foarte ușor la un monopol pe piața comunicațiilor din statul african.
Cunoscută inițial drept Proiectul Loon, tehnologia din spatele baloanelor aducătoare de internet a fost dezvoltată sub divizia experimentală a companiei-mamă a Google, Alphabet. La începutul lunii iulie, totuși, ceea ce părea un proiect experimental s-a transformat într-o companie în toată regula: Loon. Iar prima înțelegere comercială reprezintă acest proiect de aducere a internetului în zonele rurale ale Kenyei. Detaliile cu privire la acest contract nu au fost făcute publice de niciunul dintre actorii implicați.
„Vom munci din greu la noua companie, Loon, pentru a oferi primul serviciu comercial mobil de acest tip cât de repede putem. Vom folosi, bineînțeles, baloanele dezvoltate special pentru acest lucru”, a declarat Aldo Mareuse, oficial al companiei Telekom.
Baloanele Loon vor pluti la mare înălțime, în stratosferă, undeva în jurul a 20 de kilometri deasupra nivelului mării. Potrivit experților companiei, acest lucru le protejează de traficul aerian, furtuni și alte obstacole. Un balon are mărimea unui teren de tenis, este plin cu heliu și se alimentează prin intermediul unui panou solar. Acestea sunt proiectate pentru a pluti mai multe luni și pentru a calcula viteze și traiectorii care le vor permite să se deplaseze în direcția dorită. Fiecare dintre aceste baloane deține o antenă, care retransmite semnalele primite de pe Pământ pe o suprafață de până la 5.000 de kilometri pătrați.
În cazul de față, al primului astfel de parteneriat, Telekom Kenya va pune la dispoziție semnalul de internet, în timp ce Loon îl va redistribui în zonele rurale vizate.