68 de ani de la moartea artistului de geniu, Dinu Lipatti Magazin

68 de ani de la moartea artistului de geniu, Dinu Lipatti

Pe 2 decembrie 1950 se stingea din viață marele pianist și compozitor român, Dinu Lipatti, la vârsta de 33 de ani, cu partitura Quartetului în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână. Ultimele sale cuvinte au fost: „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”.

Suferind de leucemie, cu ultimele puteri participă la ultimul său concert, pe 16 septembrie 1950, la Besançon. După o lungă pauză în care publicul nu s-a clintit din sală, Dinu Lipatti reapare pe scenă și interpretează motivul „Jesus bleibt meine Freude” din cantata „Herz und Mund und Tat und Leben” de Johann Sebastian Bach. Cu această rugăciune s-a încheiat una din cele mai bogate și scurte cariere.

Înclinațiile muzicale ale lui Dinu Lipatti au fost cultivate de la o vârstă fragedă. El făcea parte dintr-o familie de artiști și pasionați de muzică. Tatăl său era diplomat, însă studia și vioara. Mama lui Dinu Lipatti, Anna Lipatti, era o excelentă pianistă, iar naș la botez i-a fost chiar George Enescu. Dinu Lipatti a devenit compozitor la vârsta de 5 ani, când compozitorul Josef Paschill i-a notat într-un caiet primele compoziții. Caietul cuprinde 8 compoziții: Le Printemps (Primăvara), Chanson pour Grand Mère (Cântec pentru mama-mare), Dorelina, Triste séparation (Trista despărțire), Marșul ștrengarilor, Regrete, Dulce amintire, À ma bonne Surcea (Bonei mele, Surcea). Caietul de muzică al lui Dinu Lipatti este păstrat la Cabinetul de muzică al Bibliotecii Academiei Române.

Pregătirea muzicală a continuat-o la Conservatorul din București, apoi la Ecole Nationale de Musique din Paris unde a luat lecții de compoziție cu Paul Dukas și Nadia Boulanger, iar arta dirijorală a studiat-o cu Charles Munch.

Cariera de pianist concertist și-a început-o în 1936, la vârsta de 19 ani, având o serie de concerte în Germania și Italia. În 1943 se stabilește cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino în Elveția, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva.

Henri Gagnebin, Directorul Conservatorului din Geneva spunea despre Dinu Lipatti că „a fost o apariție luminoasă în lumea muzicii. Interpret admirabil, compozitor de înaltă perspectivă, om de o puritate angelică, el părea destinat să domine arta epocii noastre.”

Sursă foto