Alegerile prezidențiale 2019: Tot ce trebuie să știi despre fiecare candidat Actual

Alegerile prezidențiale 2019: Tot ce trebuie să știi despre fiecare candidat

Alegerile prezidențiale 2019 au loc dumincă, pe 10 noiembrie. Iată o listă cu cei 14 candidați și tot ce trebuie să știi despre ei.

Klaus Iohannis

Actualul președinte al României s-a născut la Sibiu, în anul 1959, unde a lucrat ca profesor de fizică înainte de a fi primar al orașului timp de 14 ani. A intrat în PNL în anul 2013, iar următorul an a fost desemnat candidatul liberarilor la prezidențiale. Acesta a câștigat alegerile după o finală cu Victor Ponta, obținând 54,43% din voturile exprimate.

Acum, acesta își dorește un al doilea mandat la Palatul Cotroceni. A depus la BEC cele mai multe semnături dintre toți candidații: 2,2 milioane de semnături.

Viorica Dăncilă

Alegerile prezidențiale 2019
Sursă foto

Până de curând premier al României, Viorica Dăncilă este susținută de partidul PSD. În vârstă de 55 de ani, ea s-a născut la Roșiorii de Vede și a absolvit Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești. A lucrat ca profesor de tehnologie timp de un an, după care a fost inginer timp de 12 ani, până în 2009.

Face parte din Partidul Social Democrat încă din anul 1996 și a ocupat mai multe poziții în partid. Pe data de 27 mai 2019, Viorica Dancila a devenit președintele interimar al partidului, după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Dosarul ei de candiddat a strâns 1,4 milioane de semnături

Dan Barna

Alegerile prezidențiale 2019
Sursă foto

Jurist de profesie, Dan Barna a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Acesta s-a născut în urmă cu 44 de ani la Sibiu și la momentul actual este președinte al Uniunii Salvați România, post pe care îl ocupă din anul 2017.

El a fost propus pentru funcția de președinte de câtre partidul USR-PLUS pe 21 iulie, iar pentru funcția de premier l-a numit pe Daniel Cioloș. Dan Barna a depus cele 400.000 de semnături în aceeași zi cu președintele Iohannis, conform Digi24.ro.

Theodor Paleologu

Sursă foto

Susținut de PMP, Theodor Paleologu a fost ambasador în Danemarca și Islanda. Născut în 1973, el a absolvit liceul german din orașul natal, după care a studiat la Sorbona și la École Normale Supérieure, în Franța. Este un eseist, profesor, diplomat și om politic român, președinte al Fundației Paleologu.  În anul 2008 a intrat în politică, ocupând pentru un an funcția de Ministru al Culturii.

Mircea Diaconu

Sursă foto

Mircea Diaconu are 69 de ani și este fost actor, care a debutat în anul 1970 la Teatrul Bulandra, cu „Harfa de iarbă” de Truman Capote. El este susținut de ALDE și Pro România la alegerile prezidențiale.

A fost ministru al Culturii timp de o lună și jumătate în 2012. A fost și membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL incepând cu 2008, europarlamentar independent incepând cu 2014, membru al Grupului ALDE, vice-președinte al Comisiei pentru Cultura si Educatie, conform e-juridic.manager.ro.

Ramona Ioana Bruynseels

Sursă foto

Ramona Ioana Bruynseels s-a născut în Cluj și are 39 de ani. Este absolventă a Facultății de Drept din Cluj și a urmat un masterat în managementul administrațiilor publice la Școala de Guvernare John F. Kennedy, în cadrul Universității Harvard. 

Ea este candidata Partidul Puterii Umaniste din România la alegerile prezidențiale. A strâns peste 280.000 de semnături.

Kelemen Hunor

Sursă foto

Lider al partidului UDMR, Kelemen Hunor are 51 de ani și este deputat din anul 2000. A fost Ministru al Culturii și a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1995, pentru activitatea sa literară. El a scris un roman și mai multe volume de poezie.

Cătălin Ivan

Sursă foto

Fost europarlamentar din partea PSD, Cătălin Ivan este economist, în vârstă de 40 de ani. În 2013 a fost ales președintele PSD Sector 1, iar în 2018 a demisionat din partid. El este candidatul Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN) la alegerile prezidențiale 2019.

Ninel Peia

Sursă foto

Ninel Peia a fost ales deputat de către PSD în anul 2012. Însă, în 2014, acesta a fost exclus din partid după ce a susținut că vaccinurile i-au îmbolnăvit pe copiii din Argeș. El este președintele Partidului Neamul Românesc din 2018.

John Ion Banu

Sursă foto

Născut în România, el a emigrat în Statele Unite ale Americii în anul 1985, unde și-a luat numele „John”. În 2017, John Banu, împreună cu un comitet de inițiativă, a înregistrat PNRo-Partidul Națiunea Românǎ cu scopul de a aduce o balanță viabilă în spațiul politic românesc.

Alexandru Cumpănașu

Sursă foto

Alexandru Cumpănașu este unchiul Alexandrei Măceșeanu, ucisă în urma tragediei de la Caracal. El este președintele Asociației pentru Implementarea Democrației și președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României. Acesta candidează independent la alegerile prezidențiale 2019.

Viorel Cataramă

Sursă foto

Viorel Cataramă are 64 de ani și candidează susținut de Partidul Dreapta Liberală. A înființat partidul după ce a plecat din PNL.

Bogdan Stanoevici

Sursă foto

Bogdan Stanoevici a jucat în Fructul Oprit pe Antena 1 și este director al Circului Metropolitan de Stat. El a fost ministru pentru românii de pretutindeni în guvernul Ponta și candidează independent la prezidențiale.

Sebastian-Constantin Popescu

Sursă foto

Este cel mai tânăr dintre candidați, în vârstă de 37 de ani, și este susținut de Partidul Noua Românie pe care l-a fondat în 2015. A fost medic veterinar.

Sursă foto

Alte articole pe temă politică.