Există câteva alimente care consumate pe termen lung deteriorează creierul.
Dacă doriți să evitați îmbolnăvirea creierului sau deteriorarea memoriei, acestea sunt alimentele de care trebuie să vă feriți sau să le consumați cu moderație:
Zahărul: Când consumăm zahăr în exces, absorbția proteinelor de către creier este întreruptă, ceea ce afectează direct dezvoltarea acestuia, arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Zahărul afectează modul în care celulele creierului funcționează și modul în care acestea stochează energia necesară procesării învățării, arată studiul.
Glutenul: Se găsește în făinurile rafinate, paste și în unele tipuri de cereale precum grâul, secara sau orzul. Oamenii de știință susțin că glutenul are efect inflamator pentru creier și produce dureri.
Grăsimile trans: potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, adulții care urmează diete bogate în grăsimi trans un creier mai mic și au abilități cognitive inferioare vrâstei la care se află.
Sarea: Dietele în care se folosește mult sodiu dar și lipsa exercițiilor fizice pot fi legate de o scădere rapidă a funcției creierului la bătrânețe, așa cum a demonstrat cercetările publicate în revista Nature.
Băuturi răcoritoare (sucurile): sunt bogate în zahăr. De exemplu, fiecare doză de 330 ml de Coca-Cola conține aproximativ 39 de grame de zahăr, ceea ce echivalează cu aproximativ 10 cubulețe de zahăr. Deși consumul sporadic al acestor băuturi nu dăunează sănătății noastre, consumul prelungit și excesiv poate fi uneori letal.
Pe de altă parte, diferite studii au arătat că băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de înlocuitori de zahăr consumate pe termen lung, cresc șansele de a suferi leziuni cerebrale, pierderi de memorie și confuzie mentală.
Alcoolul: este cunoscut ca fiind un aliment care nu oferă nutrienți. Aceasta, alături de tutun, este, fără îndoiala, una dintre cele mai consumate substanțe și, în același timp, foarte dăunătoare organismului nostru. Alcoolul provoacă modificări în zona prefrontală a creierului: o regiune care controlează funcțiile executive precum planificarea, memoria de lucru, atenția selectivă sau controlul comportamentului, precum și alte zone legate de diferite schimbări comportamentale sau funcționare motrică.
Cofeina: o cafeluța de dimineața, nu este rea, deoarece ne poate ajuta sa fim puțin mai alerți și să ne îndeplinim sarcinile cu o concentrare mai mare. Consumată în schimb în exces poate avea efecte negative. US Food and Drug Administration afirmă că 600 de miligrame de cofeină pe zi poate provoca dureri de cap, crește anxietatea și poate provoca tulburări de somn. Prea multă cofeină poate provoca confuzie, probleme cardiovasculare pe termen lung sau chiar accident vascular cerebral.