Au fost inventate turbinele eoliene verticale, fără elice Actual

Au fost inventate turbinele eoliene verticale, fără elice

Au fost inventate turbinele eoliene verticale, fără elice, de către un start-up spaniol. Startup-ul Vortex, cu sediul în apropierea Madridului, a creat un design de turbină care poate transforma vibrațiile induse de vânt în energie

„Tehnologia noastră are caracteristici diferite, care pot ajuta să umple golurile de producție pe care fermele eoliene tradiționale le-ar putea lăsa”, a spus David Yáñez, inventatorul turbinei Vortex Bladeless, pentru The Guardian.

Turbinele eoliene verticale construite fără lame au o înălțime de 3 metri și sunt concepute pentru a genera electricitate din vibrații. Pot produce energie chiar și atunci când vântul bate foarte slab, sau atunci când nu bate deloc. Pot fi amplasate și în interiorul orașului, dar mai ales pe marginea autostrăzilor, pentru a converti fluxul de aer generat de trecerea mașinilor.

„Se completează cu panourile solare, care produc electricitate în timpul zilei, în timp ce viteza vântului tinde să fie mai mare noaptea”, a spus David Yáñez. „Dar principalul beneficiu al tehnologiei constă în reducerea impactului său asupra mediului, impactului vizual și al costului de operare și întreținere a turbinei.”

În ceea ce privește impactul asupra mediului, turbinele eoliene verticale nu prezintă un pericol pentru păsări sau pentru animalele sălbatice. De asemenea, zgomotul produs de aceasta nu este detectabil de urechea umană.

Designul a câștigat recent aprobarea companiei de energie din Norvegia, Equinor, care a numit Vortex pe o listă cu cele mai interesante 10 startup-uri din sectorul energetic. Equinor va oferi, de asemenea, suport pentru dezvoltarea startup-urilor prin programul său de accelerare tehnologică.

Citește și Două supermarketuri din România introduc un nou tip de bon fiscal.

Sursa foto