BREXIT, la fix un an distanță. Ce urmează? Business

BREXIT, la fix un an distanță. Ce urmează?

Procesul de ieșire a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană a intrat în linie dreaptă. Pe 29 martie 2019, Londra și Bruxelles își vor vedea fiecare de propriul drum, într-o decizie istorică pe cât de importantă prin implcațiile sale, pe atât de controversată. Acest lucru se va întâmpla la 46 de ani după ce Regatul Unit s-a alăturat blocului european, ca urmare a unui referendum organizat în peninsula britanică în iunie 2016, la care 52% dintre votanți au ales varianta părăsirii UE.

Ce urmează?

Editorialiștii celor mai importante publicații economice din lume analizează astăzi ultimele 365 de zile ale britanicilor pe „tărâm” european. Dintre ei, Kamal Ahmed, editor economic al BBC, subliniază faptul că negocierile vor rămâne în continuare dure, iar calendarul unei înțelegeri la nivel politic este unul limitat.

În linii mari, acestea sunt punctele-cheie ce vor fi traversate în perioada următoare, care vor duce la îndeplinire întregul proces:

Discuțiile referitoare la relațiile comerciale și securitate ar putea începe chiar din aprilie 2018, după ce negociatorul-șef european Michel Barnier a declarat că își dorește o înțelegere până în luna octombrie.

Pe 18-19 octombrie va avea loc un summit al UE, care ar urma să decidă traseul juridic al procesului, precum și probleme legate de drepturile cetățenilor, înțelegeri financiare mutuale și modul în care granița irlandeză va rămâne în permanență deschisă.

În ianuarie 2019, parlamentul UE și cel al Regatului Unit vor ratifica tratatul privind retragerea britanicilor din blocul european.

Pe 29 martie 2019, la miezul nopții în Bruxelles și 23:00 la Londra, statutul de membru al UE deținut de Regatul Marii Britanii va dispărea.

Dacă lucrurile merg conform planului, începând cu 30 martie 2019, Regatul Unit va începe perioada de tranziție, în timpul căreia poate începe să își negocieze propriile acorduri comerciale. În același timp, însă, va rămâne parte și a acordurilor comerciale ale UE cu alte state.

La 31 decembrie 2020, perioada de tranziție va lua sfârșit, britanicii fiind liberi să negocieze acorduri cu toate țările și fiind eliminați din cele ale UE.

Dacă totul va decurge conform calendarului, la 1 ianuarie 2021, noul acord comercial dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii va intra în vigoare, în același timp cu înțelegeri speciale din domeniile securității, apărării și cercetării.

(Sursa foto: CNBC)