Stimularea de bunăstare emoțională nu înseamnă a opri sau a evita emoțiile. Emoțiile sunt o parte normală și necesară a vieții.
Bunăstarea emoțională vine din îmbunătățirea conștientizării emoționale, reglării emoțiilor și recuperării emoționale. Asta înseamnă că dezvoltarea bunăstării emoționale este complet posibilă. Citește mai departe pentru a afla câteva metode.
1. Conștientizarea emoțională
Conștientizarea emoțională apare adesea din angajarea în auto-reflecție. Ce simțim? De ce simțim aceste lucruri? Și ce ne-ar putea ajuta să nu mai simțim aceste lucruri?
Când nu suntem conștienți de emoțiile noastre, ne putem angaja în comportamente care ne afectează bunăstarea emoțională. Atunci când acordăm mai multă atenție emoțiilor noastre, vom începe să aflăm ce situații, oameni sau gânduri ne afectează emoțiile. Drept urmare, putem întreprinde acțiuni care ne ajută să avem emoții mai plăcute.
2. Acceptarea conștientă
“Mindfulness” implică conștientizarea emoțională, dar include și acceptarea emoțională.
Acceptarea este atunci când experimentăm emoții fără a judeca. Acest lucru ajută la prevenirea dezvoltării emoțiilor negative secundare. De exemplu, dacă te simți vinovat că te simți supărat, atunci vinovăția este o emoție secundară.
Acceptarea emoțiilor ajută la prevenirea apariției acestor emoții negative suplimentare. Pentru a practica acceptarea, încercați să lăsați emoțiile să vină și să plece fără a le eticheta ca fiind bune sau rele. Această abilitate poate fi cultivată folosind meditația conștientă.
3. Reorientarea atenției
O altă strategie de bunăstare emoțională implică redirecționarea atenției departe de lucrurile rele și spre lucrurile bune. De exemplu, dacă ne concentrăm pe cele mai rele lucruri în viață sau într-o situație, ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra părților bune.
Este mai ușor de spus decât de făcut, dar cercetările arată că instruirea proprie pentru a ne concentra pe lucruri neutre în locul celor amenințătoare poate reduce anxietatea.
4. Reevaluarea emoțională
Reevaluarea este o strategie de reglare a emoțiilor care implică reinterpretarea unei situații stresante într-o lumină mai pozitivă. Drept urmare, ne simțim mai bine. În timp, putem observa creșteri ale bunăstării emoționale.
Puteți practica reevaluarea situațiilor enumerând lucruri care sunt bune în diferite situații. De exemplu, cum este aceasta o oportunitate de a crește? Ce ai învățat? Și care sunt părțile bune?
Reevaluarea este o abilitate, deci cu cât o practici mai mult, cu atât poate deveni mai ușor.
5. Distanțarea emoțională
Distanțarea emoțională presupune să vă imaginați ca „o muscă pe perete” atunci când treceți printr-o perioadă grea. Sau ți-ai putea imagina că ești din viitor privind înapoi asupra sinelui tău actual.
De exemplu, după o ceartă cu partenerul, gândește-te cum te vei simți în legătură cu această ceartă într-o săptămână, lună sau an.
Folosind distanțarea emoțională, de obicei nu ne simțim la fel de rău și ne putem recupera mai ușor din experiențele negative.
6. Imaginația
Când ne imaginăm lucruri pozitive, creierul nostru produce semnale similare ca și când am experimenta aceste lucruri în viața reală. De aceea, imaginația pozitivă poate fi un instrument atât de puternic pentru bunăstarea emoțională.
Când vremurile sunt grele, este posibil să nu avem multe lucruri pozitive pe care să ne concentrăm. Dar, folosindu-ne imaginația, ne ajutăm creierul să experimenteze totuși emoții pozitive. Deci, atunci când vă simțiți rău, încercați să vă imaginați într-o situație bună pentru a genera mai multe emoții pozitive.
7. Împărtășirea momentelor pozitive
Împărtășind momentele noastre pozitive, ajutăm aceste momente să crească și să dureze mai mult. Deci, când ți se întâmplă ceva bun, împărtășește experiența ta cu cineva la care ții. De exemplu, poți trimite un mesaj unui prieten sau îl puteți suna. Doar fii atent să nu te lauzi.
De exemplu, ai primit o promoție. Ai putea spune: „Mă simt atât de grozav astăzi în legătură cu cariera mea. Mi-ar plăcea să sărbătoresc ducându-te la cină”.
Citește și Anxietate: alternative naturale de tratament.