Când e bine să luam vitaminele? Înainte sau după masă? Actual

Când e bine să luam vitaminele? Înainte sau după masă?

Când e bine să luam vitaminele? Din cauza alimentației proaste și a stresului, cu avem cu toții nevoie de un aport suplimentar de vitamine. Problema apare însă când vine vorba despre momentul optim pentru consumul loe. Înainte sau după masă?

Momentul aportului de vitamine poate influența absorbția și eficacitatea acestora în organism. În timp ce unele vitamine sunt absorbite mai bine atunci când sunt luate împreună cu alimente, altele sunt absorbite mai eficient atunci când sunt luate pe stomacul gol. Prin urmare, contează când luam vitaminele, iar momentul optim poate varia în funcție de vitamina specifică și de formula acesteia.

Vitamine solubile în apă: vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C și vitaminele B (inclusiv tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, vitamina B12, biotina, și acidul folic), sunt în general mai bine absorbite atunci când sunt luate cu alimente. Acest lucru se datorează faptului că prezența alimentelor în stomac încetinește procesul de digestie, permițând mai mult timp pentru absorbția acestor vitamine. Luarea acestor vitamine cu o masă care conține unele grăsimi le poate îmbunătăți, de asemenea, absorbția.

Vitamine liposolubile: Pe de altă parte, vitaminele liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, sunt cel mai bine absorbite atunci când sunt luate cu o masă care conține grăsimi. Vitaminele liposolubile sunt absorbite împreună cu grăsimile alimentare în intestinul subțire. Prin urmare, luarea lor la masă împreună cu alimente care conține grăsimi ajută la absorbția și utilizarea lor eficientă de către organism.

Fier și calciu: mineralele, cum ar fi fierul și calciul, au, de asemenea, recomandări specifice când vine vorba despre aportului lor. Suplimentele de fier trebuie, în general, luate pe stomacul gol, deoarece se absorb mai bine într-un mediu acid. Cu toate acestea, fierul poate provoca disconfort gastro-intestinal, astfel poate fi ingerat și cu o cantitate mică de alimente. Calciul, pe de altă parte, este mai bine absorbit atunci când este luat cu alimente.

Medicamente: Este important de reținut faptul că anumite medicamente pot interacționa cu vitaminele și mineralele, afectând absorbția sau eficacitatea acestora. De exemplu, anumite antibiotice, antiacide și medicamente utilizate pentru afecțiunile tiroidiene pot interfera cu absorbția anumitor vitamine sau minerale. Prin urmare, dacă luați medicamente, este recomandat să vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a determina momentul optim pentru aportul de vitamine.

În concluzie, momentul optim pentru aportul de vitamine depinde de tipul de vitamină. Vitaminele solubile în apă sunt, în general, absorbite mai bine atunci când sunt luate împreună cu mâncarea, în timp ce vitaminele solubile în grăsimi sunt absorbite cel mai bine atunci când sunt luate cu o masă care conține grăsimi. De asemenea, este important să luați în considerare orice interacțiune medicamentoasă care poate afecta absorbția vitaminelor și mineralelor. Pentru a vă asigura un sfat personalizat cu privire la nevoile dumneavoastră nutriționale specifice și condițiile de sănătate, este recomandat să vă consultați cu un doctor.

Citește și Cât timp rămâne vitamina D3 stocată în organism?

Sursa foto