<strong>Care este mai puternic, ursul polar sau ursul grizzly?</strong> Actual

Care este mai puternic, ursul polar sau ursul grizzly?

Nu este cazul să speculăm cu privire la ce s-ar întâmpla într-o confruntare între urși polari și grizzly. În fiecare an, pe versantul nordic din Alaska, au loc confruntări între cele două categorii de urși. Până acum, ursul polar nu a câștigat nici o confruntare cu ursul grizzly.

Pentru a explica acest lucru, au apărut de-a lungul timpului o grămadă de teorii, dintre care cele mai comune sunt:

  • Urșii polari nu își pot permite să fie răniți, deoarece sunt obligați să vâneze, în timp ce urșii grizzly se pot hrăni și cu fructe de pădure. Această explicație este una falsă. După cum putem observa și la alte animale, carnivorele se vor lupta între ele până la moarte. Așa fac leii și hienele, iar tigrii se vor lupta cu orice carnivor concurent pe care cred că îl pot învinge. Urșii grizzly sunt animale solitare, nu umblă în haite care să îi protejeze atunci când sunt răniți. Niciun urs grav rănit nu ar putea supraviețui atacurilor haitelor de lupi sau al pumelor. Prin urmare, ambii urși sunt expuși aproximativ aceluiași risc în cazul unei răni.
  • Urșii grizzly sunt disperați după hrană dar urșii polari nu. Adevărul este că la sfârșitul verii, când se întâlnesc, amândoi caută cu disperare mâncare. Urșii polari au nevoie de ceva nutritiv pentru a nu muri de foame din cauza gheții marine iar urșii grizzly au nevoie de suficiente calorii pentru a nu muri de foame iarna. De aici rezultă că ambele categorii sunt în căutare disperată de hrană.
  • Urșii polari sunt suficient de inteligenți încât să știe că rănirea gravă este fatală, așa că se retrag. Informație total falsă deoarece ambele categorii sunt în căutarea hranei pentru a putea supraviețui.

Motivele dominației ursului grizzly asupra regelui Arcticii trebuie căutate în altă parte.

  • Superioritatea urșilor polari în ceea ce privește forța nu este atât de sigură. În ciuda mărimii și a forței superioare a membrelor posterioare, ursul grizzly este superior în forța critică a membrelor anterioare, susținut de mușchii uriași de deasupra umerilor. Acest lucru este susținut și de faptul că ursul grizzly doboară prada mai mare: elanul sau bizonul care nu se compară cu foci de mărime, târâte pe gheață, unde sunt lipsite de apărare.
  • Urșii grizzly sunt, de asemenea, mai robuști pentru a lupta împotriva altor carnivore mari de la care își fură prada. Urșii polari nu au rivali pe calota de gheață, de unde își iau majoritatea caloriilor.
  • Urșii polari au rezistență mai mare în apele înghețate, unde le este ușor să înoate 95 km sau mai mult. Totuși, această confruntare nu are loc în apă, ci pe uscat, unde, datorită structurii blănii lor, se supraîncălzesc mult prea repede. Astfel misiunea lor de a învinge un urs grizzly, devine foarte grea. Acesta este un factor determinant în a afla câștigătorul dintre cele două categorii.

Citește și Diferențele dintre câini și lupi.

Sursa foto