Christian al VII-lea, unul dintre cei mai nebuni conducători din istoria Danemarcei Actual

Christian al VII-lea, unul dintre cei mai nebuni conducători din istoria Danemarcei

Ar fi corect să spunem încă de la început despre Christian al VII-lea al Danemarcei că nu a avut o viață ușoară. Tatăl său, a fost total dezinteresat de fiii săi și de educația pe care aceștia o primeau. I-a lăsat un grija unui valet, care s-a comportat extrem de agresiv cu ei. Astfel, tânărul Christian a devenit dintr-un copil fericit și vesel, un tip nesigur și apatic. De asemenea, statura lui mică și constituția slabă i-au creat un complex care l-a urmărit toată viața. Trecerea anilor nu l-a maturizat, ci a rămas un băiețel până la vârsta de 59 de ani, când a murit în urma unui accident vascular cerebral.

Datele istorice ne relatează faptul că nu ar fi fost totuși „ușă de biserică” în copilărie. În adolescență, când ar fi trebuit să se înconjoare de un grup de prieteni și să iasă la joacă pe străzile din Copenhaga, acesta umbla mai mereu înarmat cu un fel de țeapă medievală cu care împungea oamenii de pe stradă. Aceasta o făcea din locuri de unde nu putea fi observat cu ușurință. Se pare că a durat o perioadă bună de timp până a fost prins de cei pe care îi împungea. Ca adult, chiar și căsătorit, a petrecut mult timp în bordeluri, dar mai ciudat a fost faptul că devenise obsedat de masturbare.

Obsesia lui a fost atât de intensă încât medicii care se îngrijeau de el au devenit îngrijorați că acesta va ajunge să se infecteze și să-și piardă capacitatea de a guverna. Cu trecerea timpului a adoptat și un comportament agresiv, dacă unul dintre consilierii lui îndrăznea să-i spună ceva ce nu-i plăcea. Reacția lui imediată era să-l pălmuiască. Se pare că pe lângă frecventarea bordelurilor, în timpul căsătoriei sale a avut și o concubină, dar acest lucru nu era chiar atât de neobișnuit la acea vreme.

Christian al VII-lea suferea de o boală psihică, iar singura persoană care a reușit să-l liniștească a fost dr. Johan Friederich Struensee. Ca răsplată, Christian al VII-lea l-a introdus în cercul său de încredere. După un timp doctorul s-a aliat cu soția lui Christian și s-a agățat de putere până când a devenit liderul de facto al Danemarcei. Christian a recăpătat puterea datorită intervenției mamei sale malefice, care a ordonat asasinarea medicului și a trimis-o pe soție în exil. Aceasta a și murit la scurt timp după aceea, la vârsta de 23 de ani.

Deși astăzi este cert despre Christian al VII-lea că își pierduse mințile, a avut totuși momente când era lucid. O dovadă a acestui lucru este faptul că la trei ani de la moartea soției sale și a Dr. Struensse, și-a exprimat într-o scrisoare regretul față de cele întâmplate: „Aș fi vrut să-i fi putut salva pe amândoi.”