Cinci orașe germane în topul celor mai locuibile orașe din lume, Viena pe primul loc Magazin

Cinci orașe germane în topul celor mai locuibile orașe din lume, Viena pe primul loc

DW

Capitala Austriei, Viena, a fost desemnată pentru prima dată drept cel mai locuibil oraș din lume, conform cu cel mai recent studiu de ordin global comandat și publicat de Economist Intelligence Unit (EIU). Cinci orașe germane au fost incluse în topul 30 dat publicității marți: Frankfurt, Hamburg Berlin, Munchen și Dusseldorf.

Frankfurt s-a clasat pe poziția a 12-a, cu un punctaj de 96 din maximul de 100. Niciunul dintre cele cinci orașe nemțești nu a primit un punctaj mai mic de 93 (Dusseldorf), toate cele cinci intrând în prima jumătate a topului.

Studiul, care măsoară „provocările stilului de viață din 140 de orașe din jurul lumii” a acordat Vienei nu mai puțin de 99,1 puncte. Aceasta este prima ocazie când orașul austriac s-a clasat pe primul loc în top, deronând Melbourne (Australia), care s-a clasat pe primul loc în ultimii 7 ani.

Australia și Canada au cele mai multe orașe între primele 10: Melbourne, Sydney și Adelaide pentru australieni și Calgary, Vancouver și Toronto pentru Canada. Japonia, de asemenea, are două mențiuni, cu Osaka și Tokyo. Copenhaga, care s-a clasat pe locul 9, reprezintă celălalt oraș european dintre primele 10.

Orașul german Hamburg a ieșit din top 10 pentru prima dată din 2015, cu un punctaj de 95. Auckland, Perth și Helsinki sunt alte orașe care au pierdut poziții importante în clasament, în ciudat faptului că punctajele obținute au fost asemănătoare cu cele de anii trecuți. Dintre locațiile care au obținut salturi importante în clasament se numără orașul englezesc Manchester, capitala Franței Paris și Copenhaga.

Studiul acordă punctaje orașelor din lumea întreagă pe baza a 30 de criterii calitative și cantitative, care se împart în cinci categorii principale: stabilitate, servicii medicale, cultură și mediu, educație și infrastructură.

La celălalt capăt al clasamentului, ultimul loc a fost reținut de Damasc, urmat de Dhaka și Lagos. Studiul nu a inclus câteva dintre cele mai periculoase capitale din lume, precum Bagdad sau Kabul.

foto