Cleopatra, figură unică în istoria umanității Actual

Cleopatra, figură unică în istoria umanității

Mulți dintre noi, în momentul în care suntem întrebați ce știm despre Cleopatra, celebra regină a Egiptului, afirmăm în primul rând că era foarte frumoasă. De altfel, așa și este prezentată de către istorici. Cassius Dio, unul dintre istoricii romani, o descria pe Celopatra, ca fiind: „o femeie de o frumusețe nemaipomenită”. Ea a și reușit să seducă pe doi dintre cei mai puternici lideri ai timpului ei, pe Iulius Caesar și pe Marcus Antonyus. Dar foarte puțini dintre noi știm despre ea că a fost o persoana foarte inteligentă și că a avut parte de o educație aleasă.

Cleopatra a urcat pe tron la vârsta de 17 ani și a murit la vârsta de 39 de ani. Vorbea 9 limbi. Cunoștea limba Egiptului Antic și era unica persoana din dinastia ei care învățase să citească hieroglife. În afară de aceasta, știa greacă și limba vorbită în imperiul Part, ebraică, medes, troglodytes, siriacă, etiopiană și arabă.

Având aceste cunoștințe, putea deschide orice carte din lume. Pe lângă multiplele limbi străine, ea a studiat geografie, istorie, astronomie, diplomație internațională, matematică, alchimie, medicină, zoologie, economie, dar și alte discipline. Cleopatra era o fire care iubea înțelepciunea și a încercat să acumuleze o mulțime de cunoștințe accesibile în timpul ei.

Cleopatra a petrecut mult timp într-un fel de laborator și a scris câteva lucrări legate de plante și cosmetice. Din păcate, toate cărțile ei au fost distruse în incendiul marii Biblioteci din Alexandria în anul 391 d.Hr. Singurul care i-a studiat opera și a putut să transcrie câteva dintre rețetele concepute de Cleopatra a fost celebra fiziciană Galen.

Unul dintre aceste remedii, pe care Galen l-a recomandat și pacienților ei, a fost o cremă specială care ar putea ajuta bărbații cu alopecie să-și recapete părul. Cărțile Cleopatrei au inclus și sfaturi de frumusețe, dar din păcate, niciunul nu a ajuns la noi.

Regina Egiptului a fost, de asemenea, interesată de fitoterapie, vindecarea pe bază de plante și, datorită cunoașterii atâtor limbi străine, a avut acces la numeroase papirusuri, pe care noi astăzi nu le mai avem. Influența ei asupra științelor și medicinei a fost bine cunoscută în primele secole ale creștinismului. Ea, este fără îndoială, o figură unică în istoria umanității.

Citește și 20 dintre cele mai faimoase piese de artă din lume – Unde se află acestea acum?

Sursa foto