Cluj-Napoca, pe primul loc în topul preferințelor românilor de a se muta în alt oraș Actual

Cluj-Napoca, pe primul loc în topul preferințelor românilor de a se muta în alt oraș

Cluj-Napoca se află pe primul loc într-un top al orașelor în care românilor le-ar plăcea să trăiască, dacă li s-ar oferi posibilitatea. Concluzia este dată de cel mai recent studiu, privind calitatea vieții urbane din România, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în perioada 16-19 martie.

Preferințele celor chestionați în ceea ce privește orașele din țara noastră în care și-ar dori să locuiască, altele decât cele în care trăiesc în prezent, sunt clare: pe primul loc este Cluj-Napoca, pe care 16% dintre respondenți l-ar alege, urmat la mică distanță de Brașov (14%), iar apoi Timișoara (10%), Sibiu (8%), București (4%) și Iași (4%). Pe ultimele locuri se situează Râmnicu-Vâlcea și Buzău.

Potrivit studiului IRES, principalele aspecte, ce țin de administrarea orașului, care îi determină pe români să nu fie mulțumiți în totalitate de viața pe care o au în prezent, în orașul în care locuiesc, sunt: lipsa curățeniei (21%), infrastructura de transport deficitară (17%), administraţia defectuosă (10%), traficul aglomerat (9%), lipsa locurilor de muncă (9%), servicii medicale necorespunzătoare (3%), lipsa siguranței (3%), iluminatul public deficitar (3%) şi poluarea (2%).

Tinerii din mediul rural sau din orașele mici sunt cei care se îndreaptă către orașele mari și/sau străinătate, în timp ce vârstnicii și pensionarii își doresc să dea viața de la oraș pe cea de la sat. Însă, mulți dintre aceștia din urmă sunt reținuți în a face o astfel de schimbare din cauza lipsei condițiilor din mediul rural.

(sursă foto: FSEGA International)