Comisia Europeană anunță că România este foarte puțin pregătită să treacă la euro Actual

Comisia Europeană anunță că România este foarte puțin pregătită să treacă la euro

România îndeplinește doar unul dintre criteriile necesare trecerii la moneda euro, arată Comisia Europeană, care notează că niciunul dintre cele șapte state UE care s-au angajat să adopte euro nu întrunește toate condițiile formale, anunță profit.ro.

România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Suedia și Croația prezintă, în general, o convergență nominală semnificativă, însă niciuna dintre cele șapte țări nu îndeplinește în momentul de față toate cerințele pentru a fi acceptată în zona euro, potrivit Raportului de convergență pe 2018 publicat astăzi de Comisie. România, în particular, este printre statele cel mai puțin pregătite să treacă la euro în momentul de față, îndeplinind doar criteriul privind finanțele publice.

La polul opus, Bulgaria și Croația respectă toate criteriile de convergență la zona euro, cu excepția criteriului privind cursul de schimb, întrucât, la fel ca și celelalte cinci state, nu sunt membre ale mecanismului MCSII.

Programul de convergență al României pentru perioada 2018-2021 confirmă doar menținerea angajamentului Guvernului de aderare la zona euro, fără a preciza un termen de aderare, mai notează sursa citată. Comisia națională înființată recent și condusă de premierul Viorica Dăncilă ar trebui să propună până la finele anului un nou calendar de aderare. Guvernul a renunțat în urmă cu doi ani la anul 2019 ca termen pentru adoptarea euro și nu a stabilit un alt termen oficial.