Costa Rica este cunoscută pentru plajele și pădurile tropicale, dar și datorită regimului democratic stabil și a unei populații educate. Iar, pentru al treilea an la rând, țara din America Centrală se află pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume.
Președintele țării, Carlos Alvarado Quesada, a explicat că 8% din PIB sunt investiți în educație. Prin comparație, datele furnizate de Banca Mondială arată că Statele Unite cheltuiesc mai puțin de 5% din PIB pentru educație, în timp ce media mondială este de doar 4,8%.
Calitatea aerului în Costa Rica, ca în multe țări din întreaga lume, este un subiect important, iar anumite zone ale capitalei San Jose încalcă limitele Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește poluarea.
Cu toate acestea, Costa Rica a fost desemnată cea mai fericită și, totodată, cea mai sustenabilă țară din lume, potrivit Happy Planet Index (HPI). Clasamentul, care a fost publicat de patru ori începând din 2008, măsoară cum sunt distribuite bunăstarea și longevitatea unei populații, apoi stabilește un rezultat în funcție de contribuția ecologică a fiecăreia din cele 140 de țări analizate. Iar Costa Rica a ocupat prima poziție de trei ori.
Un copil care crește în mediul rural din Costa Rica este înconjurat de unul dintre cele mai frumoase și mai diverse peisaje din lume. În plus, guvernul micuței țări cu doar 4 milioane de locuitori are grijă ca toți cetățenii să aibă acces la servicii medicale și la educație.
„Costa Rica se bucură de o poziție privilegiată, fiind o țară cu venituri medii în care cetățenii au suficient timp liber. Un astfel de nivel al venitului le permite acestora să își satisfacă nevoile de bază”, a declarat Mariano Rojas, profesor de economie.
În clasamant, Costa Rica este urmată de țări precum Mexic, Columbia și Vanuatu, în timp ce Statele Unite se clasează pe locul 114.
(sursă foto: jezebel)