Cazinoul din Constanța este emblema orașului de la malul Mării Negre. Înainte să fie lăsat în paragină de autoritățile locale, Cazinoul a fost o operă arhitecturală cu elemente Art Nouveau.
Cazinoul Constanța a fost construit între anii 1904-1910, la iniţiativa regelui Carol I. Proiectul Cazinoului a fost modificat de-a lungul anilor de mai multe ori, alături de fundație. Arhitectul care a contribuit cel mai mult la ridicarea monumentului a fost Daniel Renard, care renunță la principiile stilului românesc, în favoarea stilului Art Nouveau. Arhitectul Daniel Renard a fost influențat de imaginea cosmopolitană a cazinourilor epocii, reușind să transpună trendurile acelei perioade în Cazinoul de la Marea Neagră.
Cazinoul de la malul mării a fost inaugurat în 15 august 1910, în prezenţa Principelui moștenitor Ferdinand. Cazinoul era la acea vreme cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României, unde se ofereau jocuri de ruleta, blackjack sau baccarat.
Fotografii istorice cu Cazinoul din Constanța
Istoria Cazinoului din Constanța
Înainte de a vorbi de impunătoarea clădire de pe țărmul Mării Negre, în același loc a exitat între 1880-1902, o construcție cazină de lemn, loc destinat spectacolelor de teatru și balurilor. În iarna anului 1901, o furtună a distrus o parte din acoperiș și un perete al fațadei, demonstrând instabilitatea construcției. La 29 ianuarie 1902 clădirea a fost demolată, iar în 1904 începe construirea unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene.
Planurile inițiale ale Cazinoului au fost realizate de arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. Planurile au fost schimbate însă după terminarea fundației, iar modificările au fost încredințate arhitectului de origine franceză Daniel Renard. Acesta proiectează monumentul în stilul Art Nouveau, unde motivul principal este un fel de demi-rozasă în formă de scoică. Edificiul constănțean este terminat în 1910, când este și inaugurat, iar ultimele retușuri au fost realizate în 1912.
Presa vremii a criticat durata mare a lucrărilor și aspectul construcției. Ziarul constănțean „Conservatorul“ scria, în martie 1910, că edificiul de la malul Mării Negre este o „matahală împopoţonată cu tot felul de zorzoane”.
Clădirea Cazinoului a fost transformată în spital de campanie din 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanței. Pe 19 noiembrie 1917, Cazinoul devine iarăşi funcțional, însă până în 1941, când trupele germane au fost cazate aici. Din nou, Cazinoul a avut de suferit în urma bombardamentelor, dar a fost renovat în anul 1951 cu ajutorul deţinuţilor politici. Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Monumentul cu peste 100 de ani vechime a intrat în restaurare, data de finalizare a lucrărilor fiind 2022.
Citește și Renașterea unei legende: Cazinoul Constanța, perla litoralului.