Renașterea unei legende: Cazinoul Constanța, perla litoralului Opinii

Renașterea unei legende: Cazinoul Constanța, perla litoralului

Poate că sună cam pretențios „renașterea unei legende” pentru cineva care ajunge pe litoralul românesc doar câteva zile pe an. Dar pentru constănțeni și pentru cei ce cunosc ce reprezintă cu adevărat Cazinoul pentru oraș exprimarea este perfect legitimă. Și, culmea, deloc utopică. Pentru că, în sfârșit, imposibilul pare să devină posibil: lucrările la Cazino au început. Da, este adevărat, ați citit bine. Cazinoul din Constanța renaște!

Hai să fim onești: nimeni nu mai credea că se va face ceva. Mulți nici acum nu cred. Și-au pierdut de mult speranța că lucrurile vor începe cu adevărat să se miște. Dar cine nu și-ar fi pierdut-o după zeci de ani de promisiuni și minciuni ale guvernelor și administrațiilor locale de toate culorie? Cine nu ar fi făcut-o văzându-l cum se zbate să nu cadă cu totul în apă de la o zi la alta?

Sigur, lucrările încep la începutul unui an electoral extrem de important atât la nivel local, cât și național. Tocmai de aceea nu vom ridica statui și nu ne vom apleca reverențios pentru nimeni. Singurii care le merită sunt, în fapt, constănțenii care au rezistat eroic și au îndurat atâtea umilințe câte nu putem noi scrie aici.

Renașterea unei legende: să ne bucurăm?

Refacerea unui edificiu de mândrie națională și de o asemenea importanță nu ar trebui să producă reacții excepționale. În niciun caz nu ar trebui să ne bucure din cale afară, pentru că aceasta este normalitatea. Nu putem continua la nesfârșit să căscăm ochii și gurile mute de uimire când ni se oferă înapoi bunurile ce ne-au fost furate atâta timp. Nu are sens. Din contră, mai mult sens ar avea să continuăm să protestăm împotriva tuturor acelora care ne-au adus în situația asta, în loc să le mulțumim pentru nimic.

Dar, cum-necum, legenda Cazinoului din Constanța va renaște, iar asta este tot ce contează.