Cum să ai o alimentație echilibrată: principii de bază Magazin

Cum să ai o alimentație echilibrată: principii de bază

A avea o alimentație echilibrată înseamnă a avea un stil de viață sănătos. De asemenea, înseamnă a avea o dietă variată. Pentru o alimentație echilibrată, ceea ce mănânci este important atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punct de vedere calitativ. Cheia succesului este disciplina. Iată câteva principii de bază care să te ghideze în a avea un stil de viață cât mai sănătos:

Structurează alimentația

Pentru o alimentație echilibrată este indicat să ai 3 mese pe zi și 2 gustări. Acestea pot fi distribuite astfel: mic dejun, gustare, prânz, gustare, cină. De asemenea, este important să menții orele fixe ale meselor. Astfel, corpul se va obișnui cu momentul specific luării mesei, iar digestia va fi mai bună.

Bea cât mai multă apă

Hidratarea este extrem de importantă. Este un element esențial pentru buna funcționare a organismului, fiecare celulă din corp având nevoie de apă. Este indicat să menții un volum adecvat de fluide în corp, iar cantitatea medie de apă recomandată este de 2 litri. Poți începe prin a-ți pregăti încă de dimineață cantitatea de apă pe care urmează să o bei pe parcursul zilei. Alege un regipient atractiv și ține-l lângă tine.

Estimează cantitatea de mâncare

Este important să știi ce cantitatea de alimente este indicată să mănânci. Cea mai simplă metodă pentru a estima este utilizarea mâinilor. Pumnul, palma și degetele te vor ajuta să măsori cantitatea de alimente pe care urmează să o mănânci. De asemenea, poți ține cont de regula 80/ 20. În acest sens, 80% din farfurie ar trebui să conțină vegetale și 20% proteine. Consumă cât mai multe alimente naturale. Alege întotdeauna fructele și legumele proaspete, de sezon.

Lucruri pe care să le eviți

Pentru o alimentație echilibrată este important să eviți pe cât posibil aliementele procesate, dulciurile, consumul de alcool sau tutun. Ține cont că este ideal să eviți consumul de grăsimi saturate. De asemenea, ar trebui să alegi foarte bine momentele în care iei masa pentru a evita să mănânci pe grabă. Masa ar trebui să dureze între 20 și 30 minute.

Citește și Risipa alimentară. 4 Metode prin care o putem combate.

Sursa foto