Danemarca trimite imigranții pe o insulă Actual

Danemarca trimite imigranții pe o insulă

Guvernul din Danemarca a decis să mute imigranții „nedoriți” pe o insulă mică și greu accesibilă, odată utilizată pentru animalele care aveau boli contagioase.

Ca parte a unei agende anti-imigrație, ministrul danez pentru imigrație, Inger Støjberg, membru al partidului de centru-dreapta Venstre, a declarat, printr-o postare pe Facebook, că anumiți oameni sunt nedoriți și vor simți acest lucru.

Această decizie controversată face parte dintr-un nou proiect de lege privind bugetul pe anul 2019, convenit între guvernul de centru-dreapta și Partidul Popular Danez (PPD), un partid populist de dreapta care promovează politici anti-imigrație.

Purtătorul de cuvânt al PPD pentru imigrație, Martin Henrinksen, a declarat pentru CNN că: „Scopul nostru este ca persoanele din afara țării să înțeleagă că Danemarca nu este un loc foarte atractiv pentru a solicita azil”.

Potrivit planului, care trebuie încă să fie aprobat de Parlament, imigranții ar putea fi mutați pe insula Lindhold, în sud-estul țării, aflată în largul mării, și care timp de zeci de ani a găzduit un centru de cercetare pentru animalele care sufereau de boli contagioase grave.

Noul centru, care va avea pentru început o capacitate de 100 de locuri, va primi persoane care au fost condamnate pentru diverse infracțiuni, care au solicitat azil de ședere și cărora li s-a respins cererea.

„Ei ar trebui să rămână pe insulă cât mai mult timp posibil”, a mai spus Henrinksen, care a susținut că decizia a fost inspirată de modelul de imigrare din Australia. „Plănuim să avem poliție, gardieni și celule de detenție, în caz de conflicte”.

Decizia a cauzat îngrijorare în rândul grupurilor pentru drepturile omului. „Este important de remarcat că acești oameni, deși au comis infracțiuni, și-au ispășit deja pedeapsa”, a declarat Louise Holck, directorul adjunct al Institutului Danez pentru Drepturile Omului, pentru CNN.

(sursă foto: washingtonexaminer)