Dansul Călușarilor: de la ritual inițiatic, la ritmuri amețitoare Magazin

Dansul Călușarilor: de la ritual inițiatic, la ritmuri amețitoare

Dansul Călușului, „ermetic și misterios”, considerat cel mai spectaculos dans din folclorul românesc, este un simbol al identității naționale, inclus din 2005 în patrimoniul UNESCO. Dansul Călușarilor se practică de Rusalii, în sudul țării, dar și în Moldova.

Originea celui mai vechi dans popular românesc

Dansul Călușului datează din perioada precreștină, fiind legat ca origine de străvechiul cult al Soarelui. Prima menţiune despre frumuseţea acestui ritual şi a costumelor, dar şi despre actele magice practicate de căluşari, a fost făcută de Dimitrie Cantemir în “Descriptio Moldaviae”. Călușul este mai mult decât un dans, este un ritual tămăduitor prin care sunt invocate vindecarea și protecția.

Ceata de călușari

Dansul Călușarilor este un ritual de inițiere. La acest riual pot lua parte doar cei „aleși”, înzestrați fizic și moral cu abilități deosebite. Trupa de Călușari este formată exclusiv din persoane de sex masculin (9-11 membri), organizată ierarhic și condusă de un vătaf. Un alt personaj important al cetei este „mutul” mascat în timpul dansurilor. El îi penalizează pe cei care greşesc. Dansul ritualic se desfășoară urmând tradiția celor trei secvențe ceremoniale: ridicarea steagului, jurământul și spargerea.

Ritual protector

Jucatul Călușului de Răsalii nu este întâmplător. Se spune că în această perioadă, Ielele ies în dansul lor nebun pentru a le lua mințile oamenilor. Se credea că prin Dansul Căluşarilor, Ielele vor fi alungate. Călușarii erau  înzestraţi cu puteri magice şi trebuiau să-i apere pe oameni de aceste ființe malefice.

În ziua de azi, Călușul și-a pierdut din magie și a rămas un dans caracterizat de ritm, viteză și agilitate, uimind oamenii din întreaga lume.

https://www.youtube.com/watch?v=7WRfc7gjYwY

(sursă foto: stiri.tvr.ro)