De la fotbal, la mâncare – cele mai mari rivalități ale italienilor Magazin

De la fotbal, la mâncare – cele mai mari rivalități ale italienilor

de Emma Law, thelocal.it

Înaintea secolului 19, Italia ca țară nu exista. În schimb, peninsula era divizată în mai multe orașe-stat independente și republici, fiecare având propria identitate.

Cu toate că străinii au tendința de îi descrie pe italieni „laolaltă”, acele identități regionale sunt încă și astăzi foarte prezente. De fapt, italienii sunt atât de mândri de originile lor încât dacă sunt întrebați de unde sunt, mulți vor răspunde cu numele orașului sau a regiunii înainte de a se gândi să menționeze Italia.

Iar dacă toți se gândesc că tradițiile lor sunt cele mai bune, atunci nu este de mirare că au apărut adevărate rivalități și tensiuni în țară, care au plecate de la diverse motive: sportive, culinare, sociale ș.a.

Nord vs. Sud

Precum în Regatul Unit al Marii Britanii, Italia este divizată între nord și sud. Nordicii se consideră muncitori și trăiesc în regiuni bogate, industriale, unde s-au dezvoltat orașe moderne precum Milano și Torino. Potrivit acestora, italienii din sud sunt corupți și în majoritate șomeri.

Sudiștii, în schimb, îți vorbesc despre cum „bogații din nord” vor să atragă banii guvernului numai pentru ei, în timp ce în sud oamenii se confruntă cu crima organizată, sărăcie și o lipsă acută a oportunităților pentru tineri.

AS Roma vs. Lazio

Una dintre cele mai mari rivalități din istoria fotbalului mondial a apărut în Roma în anul 1927, când trei echipe ale orașului au fuzionat pentru a forma AS Roma. SS Lazio, care a apărut 27 de ani mai devreme în cartierul Prati, a refuzat să se alăture proiectului, iar, din acel moment, cele două grupări au început să se urască cu patimă.

În zilele noastre, ambele grupări se consideră ca fiind adevăratele reprezentante ale capitalei, dar AS Roma, prin adoptarea simbolurilor istorice ale orașului în identitatea proprie, s-a integrat mai bine în mitologia orașului. Apoi, clubul își are originea în cartierele de muncitori din centru. Pe de altă parte, fanii clubului Lazio își au originile cu precădere în suburbiile capitalei.

Pisa vs Livorno

Cele două orașe toscane Pisa și Livorno pot fi vecine, dar de iubit nu se iubesc deloc. Livorno s-a transformat dintrun mic sat pescăresc într-un oraș cu port strategic, o schimbare care pare că nu le-a picat bine vecinilor din Pisa, care într-o vreme era o republică maritimă puternică.

Locuitorii din cele două orașe se „respectă” atât de mult încât au creat fiecare proverbe despre ceilalții. Oamenii din Pisa obișnuiesc să spună: „Visul nostru este de a ne trezi într-o după-amiază privind spre mare și să nu mai vedem Livorno”. De partea cealaltă, locuitorii orașului Livorno afirmă: „Mai bine un mort în casă decât cineva din Pisa la ușă”.

Friuli-Venezia Giulia vs. Veneto

Italienii sunt foarte pasionați de mâncare și nu mică trebuie să fie mirarea când două regiuni susțin că sunt locul de naștere al celui mai celebru desert italian, tiramissu.

Cele două regiuni sunt situate una lângă alta în nordul Italiei. Cei din Veneto susțin că tiramisu a fost inventat la finalul anilor 1960 la un restaurant din Treviso, în timp ce „rivalii” lor consideră că în aceeași perioadă acest desert era preparat la un hotel din Udine.