De unde vine pericolul? 10 tensiuni în creștere și riscurile unor mari conflicte în următorii ani Magazin

De unde vine pericolul? 10 tensiuni în creștere și riscurile unor mari conflicte în următorii ani

Lumea este din ce în ce mai agitată, astfel că riscurile unor mari conflicte sunt de luat în seamă. Nu observăm asta doar prin prisma lecturării presei internaționale, ci o simțim la tot pasul. După modul în care se discută, despre conflictele din ce în ce mai dese și mai puternice dintre noi, după tensiunile crescânde din te mai miri ce. Așa că, deși se vorbește mai mulți ani de posibilitatea tot mai mare de izbucnire a unui conflict de proporții care să elibereze toată această tensiune, parcă îl simțim tot mai aproape. Iar direcțiile din care acesta s-ar putea produce sunt multiple, o arată profesorul Valentin Naumescu pe platforma Contributors.

Mai jos, vă prezentăm, simplificat, o sinteză a celor mai fierbinți 10 zone de pe glob, care în viitorul apropiat pot conduce la ceea ce din ce în ce mai mulți analiști se așteaptă: un conflict de proporții, care să reseteze lumea în care trăim.

Marile ciocniri ale omenirii, care pot degenera în orice moment

  1. Competiția de lider al lumii între SUA și China. Ascensiunea economică și militară fulminantă a Chinei și probleme interne ale SUA sunt la un pas să răstoarne ordinea mondială la vârf, iar americanii sunt dispuși să facă orice pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Biden s-a declarat foarte preocupat de această problemă.
  2. Războiul intern din SUA: progresiști versus conservatori. Acest conflict de proporții pare că se află abia la început și deja a cunoscut ecouri importante în toată lumea, inclusiv România.
  3. Tensiunile interne din Chine referitoare la Taiwan, Hong Kong și Tibet și la eventuala revoltă a marilor miliardari care vor vrea să scoată capul de sub regimul comunist;
  4. Succesiunea la putere în Rusia, după regimul lui Putin. Experții se tem de coagularea unei mișcări ultranaționaliste, ultraconservatoare, extrem de virulente și de greu de stăpânit.
  5. Un război Israel-Iran. Tensiunile sunt din nou aproape de punctul de fierbere în orientul Mijlociu. Un astfel de conflict ar atrage și marile forțe globale precum SUA, China sau UE;
  6. Criza monarhică a Regatului Unit și dezintegrarea acestuia. Monarhia nu se simte deloc bine zilele acestea în Marea Britanie. Succesiunea la tron va fi marele test al britanicilor, la care se adaugă vocile tot mai puternice care cer independență pentru Scoția.
  7. Ruperea Uniunii Europene. Tensiunile crescânde și diferențele tot mai mari ale ideologiilor celor două blocuri: Germania, Franța și Olanda pe de o parte, și Austria, Polonia și Ungaria pe de alta.
  8. Acapararea pieței muncii de inteligența artificială. Locurile de muncă vor fi tot mai puține din cauza evoluției tehnologice, iar tensiunile sociale pot escalada cu mare ușurință.
  9. Tensiunea pe teme religioase. Toate marile dezbateri referitoare la religie, indiferent de numele acesteia sau de țară, încep să creeze reacții emoționale din ce în ce mai radicale. Apariția unor mari conflicte este cât se poate de plauzibilă.
  10. Conflictul între generații. Generația tănără, de după anii 90, este mai revoltată, este crescută în spiritul anti-sistem și împărtășește alte valori față de cea a părinților și bunicilor acestor persoane. De asemenea, oferta educațională este de un nivel mai slab, locurile de muncă mai puține, ceea ce poate conduce la dezechilibre importante în societate.