Descoperire șocantă în placentele unor femei care au născut Actual

Descoperire șocantă în placentele unor femei care au născut

O descoperire șocantă în placentele unor femei a avut loc în Italia, informează The Guardian. Un studiu al oamenilor de știință a scos la iveală microplastice în placentele unor femei care au născut, catalogând situația „extrem de îngrijorătoare”.

O echipă de cercetători de la Spitalul Fatebenefratelli din Roma, specializat în pediatrie, și de la Universitatea Politecnica delle Marche au publicat un studiu în care au detaliat descoperirea. Experimentul a adunat 12 fragmente de microplastic din placentele a 4 din 6 femei care au participat la studiu. Cercetătorii spun că au analizat doar 4% din fiecare placentă, ceea ce ar însemna că numărul de microplastic ar fi mult mai mare. Este posibil ca particulele să fi pătruns în corpul copiilor, dar cercetătorii nu au evaluat încă acest aspect.

„Este ca și cum ai avea un copil cyborg”

„Prin prezența plasticului în organism, sistemul imunitar este perturbat, chiar și de ceea ce nu este organic. Este ca și cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci un amestec de entități biologice și anorganice”, a spus Antonio Ragusa, director de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma și care a condus studiu.

În cadrul studiului, cercetătorii au concluzionat: „Datorită rolului crucial al placentei în susținerea dezvoltării fetusului, prezența particulelor de plastic reprezintă un potențial pericol. Trebuie efectuate studii suplimentare pentru a evalua dacă prezența microplasticelor poate contamina sau produce schimbări la nivelul fătului.”

Toate fragmentele de plastic descoperite în placente erau pigmentate. „Trei au fost identificate ca polipropilenă colorată, un polimer termoplastic, în timp ce pentru alte nouă au fost identificați doar pigmenții, care au fost folosiți pentru acoperiri artificiale, vopsele, adezivi, tencuieli, vopsele pentru degete, polimeri și produse cosmetice și de îngrijire personală”, se mai arată în studiu

Cercetătorii au menționat că, în ultimul secol, producția mondială de materiale plastice a ajuns la 320 de milioane de tone pe an, din care peste 40% este utilizată ca ambalaj de unică folosință și, prin urmare, contribuie masiv la creșterea nivelului deșeurilor din plastic.