Dispariția lui Martin Tudor ne învață că nu tutunul ne omoară de fapt… Opinii

Dispariția lui Martin Tudor ne învață că nu tutunul ne omoară de fapt…

Vestea morții lui Martin Tudor, fost portar la Steaua în urmă cu 15-20 de ani, a căzut ca un trăsnet. Deși avea doar 43 de ani și era activ (Tudor a fost antrenor cu portarii la mai multe echipe), fostul stelist a fost răpus de un infarct subit, în bucătăria unui apartament din Reșița. Acesta este al doilea caz într-un interval scurt, la doar un an și câteva luni după ce Ilie Balaci ne-a părăsit tot în urma unui infarct, la doar 62 de ani.

Dincolo de stupoarea și consternarea cauzate de vârstele deloc înainate ale foștilor fotbaliști, stă întrebarea: cum se poate ca doi oameni care și-au dedicat întreaga viață sportului și care au trăit după reguli stricte de alimentație să moară subit din cauza unor infarcturi? Din păcate, răspunsul e simplu și ni l-au chiar ei, înainte ca nenorocirile să aibă loc. Amândoi obișnuiau să fumeze mai multe pachete de țigări pe zi. Ba mai mult, Martin Tudor ar fi continuat acest obicei în ciuda faptului că anul trecut a suferit un preinfarct!

Așadar, oameni buni, ce e de făcut? Să interzicem țigările, sau să deschidem ochii și să conștientizăm pricolul lor? Oamenii mor pe capete în întreaga lume nu din cauza țigărilor sau a companiilor producătoare, ci din cauza lor și a obiceiului pe care îl practică cu bună știință de ani. La urma urmei, totul omoară dacă este consumat în exces, cu atât mai mult țigaretele și tutunul. Cuțitele, de exemplu, sunt arme albe, letale. Dar nimeni nu a pus vreodată problema interzicerii cuțitelor în bucătăriile lumii. De ce? Pentru că omul, ființă rațională, știe cum trebuie să folosească un cuțit astfel încât să nu aibă de suferit. Cu tutunul de ce nu ar fi la fel?