Evoluția costumului de baie Magazin

Evoluția costumului de baie

Apariția pe plaja nu este ceva de neglijat, iar majoritatea femeilor pun accent pe modelul costumului de baie. Ele își aleg ținuta de plajă în fucție de forma corpului, culori sau pur și simplu au un model preferat. În prezent, femeile au o mulțime de variante, de la cele vintage, până la cele mai actuale modele.

Costumul de baie s-a schimbat de-a lungul perioadelor istorice și a influențat modelele actuale. Vom trece printr-o scurtă evoluție a costumului de baie, prezentând tendințele de la începutul anilor 1920, până în 1990.

Anii 1920

Această perioadă este marcată de costumul de baie întreg, compus din pantaloni scurți și o tunică tricotată. Costumul de baie era fabricat din tricou de lână și se potrivea perfect cu figura androgină specifică acestei perioade. Stilul costumului de baie era similar atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

În SUA, până la mijocul anilor ’20, bărbații nu aveau voie să înoate la bustul gol, iar în unele locuri această lege a durat până la începutul anilor 1940.

Anii 1930

Costumele de baie devin mai feminine. Apar modele cu decupaje, costumul de baie din două piese, iar materialul folosit era latexul.

Anii 1940

În 1946 a fost inventat primul bikini de către designer-ul Louis Reard, în Paris. Chiar dacă s-au mai purtat costume de baie în două piese și anterior, Reard susținea că un bikini adevărat ar fi suficient de mic pentru a trece printr-un inel de nuntă. Declarațiile lui au fost foarte revoluționare pentru vremea respectivă.

Anii 1950

Cel mai popular stil era totul într-unul. Cupele de sutien erau incluse în costumul de baie pentru mai multă susținere. S-a renunțat la bretele și s-au adoptat motivele tropicale și culorile luminoase.

Anii 1960

Nailonul și lycra au fost materialele care au dominat această perioadă. Costumele de baie deveneau mult mai flexibile și comode, iar costumul întreg concurează cu cel din două piese.

În 1964, Rudi Gernreich a creat „monikini”, un costum de baie format doar din bikini, destinat stilului topless. Monikini a provocat o mare controversă, iar creația a fost denunțată de Vatican.

Mokini

Anii 1970

Costumele de baie din anii ’70 semănau cu cele actuale. Femeile optau atât pentru costume întregi, cât și pentru bikini. Se foloseau tot felul de materiale cu imprimeuri sau în culori simple.

Anii 1980

Mulți experți spun că moda anilor ’80 a fost cea mai bună. În această perioadă s-a pus accent pe culorile neon: portocaliu, verde, roz. Costumele de baie au talie înaltă, fiind foarte atrăgătoare și feminine.

Anii 1990

Nu s-au făcut modificări majore față de perioada anterioară. Cel mai bun lucru a fost că s-a luctrat la funcționalitatea topului, astfel s-au introdus bretelele ajustabile. De acum, doamnele puteau să își potrivească perfect costumul de baie, astfel încât să se simtă confortabil.

 

(sură foto: Pinterest)