Exercițiile fizice care ne prelungesc viața Actual

Exercițiile fizice care ne prelungesc viața

Exercițiile fizice practicate regulat ne întăresc sistemul imunitar, combat depresia și ne pot prelungi viața.

Cu toții îmbătrânim, indiferent ce facem. Îmbătrânirea este un proces fiziologic natural și complex, influențat de mulți factori, dintre care unii sunt modificabili și controlabili. Activitățile fizice ne pot oferi bunăstare, sănătatea și o calitatea crescută a vieții.

Există două tipuri de exerciții care sunt foarte utile pentru sănătatea noastră. Acestea oferă de asemenea și beneficii pentru sănătatea mintală, fiind o modalitate bună de tratare a depresiei și a anxietății.

Primul tip de exerciții pe care ar trebui să-l practice mai ales persoanele sedentare sunt exercițiile aerobice (exerciții de tip anduranță care întăresc inima și susțin ritmul respirator)

Iar al doilea tip de exerciții este legat mai mult de dezvoltarea masei musculare fiind vorba despre exercițiile anaerobe, care implică exerciții de forță scurte.

Studii recente arată că o activitatea fizică, dacă este desfășurată corect, împreună cu o nutriție și o recuperare adecvată, are efecte benefice asupra longevității persoanelor. Este necesar ca antrenamentele să se desfășoare de minim 2-3 ori pe săptămână. Hrana trebuie și ea selectată cu atenție astfel încât să se evite excesul de grăsimi sau dulciuri.

Este cunoscut faptul că activitatea fizică reduce mult factorii cu risc major de mortalitate, inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2 (afectarea modului în care organismul reglează și utilizează zahărul (glucoza), dislipidemia (care este o cantitate anormală de lipide (de exemplu, trigliceride, colesterol și fosfolipide grase din sânge), boală coronariană (atunci când arterele inimii nu pot furniza suficient sânge bogat în oxigen), accident vascular cerebral (când alimentarea cu sânge la o parte a creierului este întreruptă sau redusă) și cancerul (celulele din părțile corpului se divid necontrolat și se răspândesc în țesuturile din jur.

Un antrenament intens în care se folosesc și greutăți crește considerabil secreția de testosteron, un hormon necesar organismului nostru, care după o anumită vrâstă se produce din ce în ce mai puțin. De asemenea este cunoscu faptul că mortalitatea la vârste mai puțin înaintate, în rândul persoanelor care practică regulat sport este cu aproximativ 30% până la 35% mai scăzută decât printre persoanele sedentare.

Citește și De câte ori pe săptămână e bine să faci duș

Sursa foto