Fără mașini, în centrul Parisului Actual

Fără mașini, în centrul Parisului

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, dorește să interzică accesul mașinilor în centrul istoric al capitalei franceze, o zonă care cuprinde repere faimoase precum Muzeul Luvru și Catedrala Notre-Dame.

Proiectul ar presupune restricții de trafic în primele patru arondismente din Paris sau în anumite cartiere și în centrul orașului, a declarat o sursă apropiată primarului Anne Hidalgo pentru agenția France-Presse. Planul ar face parte din următorul mandat al lui Hidalgo, dacă aceasta va fi realeasă, și va fi implementat după consultări cu toate partidele. La viitoarea ședință a consiliului municipal din fiecare dintre cele patru districte va fi prezentată o propunere în acest sens.

Au existat și persoane care au criticat propunerea. Dominique Reynié, profesor la prestigioasa universitate Sciences Po, a afirmat că Parisul se închide pe sine în beneficiul unui grup mic de oameni care au fost convinși să aibă o viziune ecologistă.

Însă, actualul primar al Parisului dorește mai întâi să pună în aplicare un proiect, cunoscut drept „Parisul respiră”, care presupune ca anumite districte să fie destinate numai pietonilor în prima duminică a fiecărei luni. Ea speră că proiectul va putea fi extins la fiecare duminică până în 2019.

La începutul acestei luni, o instanță a decis în favoarea politicii lui Anne Hidalgo de a interzice circulația mașinilor pe malul drept al Senei. Ideea fusese inițial respinsă de membrii partidului de dreapta, inclusiv de Valérie Pécresse, președintele regiunii Ile-de-France.

Hidalgo, care a devenit primar al capitalei franceze în 2014, nu a confirmat dacă va participa la alegerile din 2020. Conform unui sondaj Ipsos realizat la comanda primăriei, 66% dintre parizieni sunt de acord cu politica de reducere a circulației autovehiculelor.

(sursă foto: wired)