Fenomene meteorologice rare – Tornade de foc Magazin

Fenomene meteorologice rare – Tornade de foc

Schimbările climatice generează sezoane de incendii tot mai lungi și mai intense, iar atunci când incendiile devin suficient de mari, acestea își pot crea propria vreme extremă. Acea vreme include pâlnii mari de fum și flacără numite „tornade de foc”.

Focul și vânturile puternice pot fi o combinație distructivă și mortală în pădure. Căldura și turbulențele extreme pot crea vârtejuri și tornade de foc.

Cei doi termeni sunt adesea folosiți interșanjabil, dar meteorologii și oamenii de știință fac diferența între aceștia. Cel mai frecvent, o tornadă de foc este generată de un vortex care se rotește generat de forfecarea vântului, terenul complex și alte caracteristici. O coloană îngustă de gaz, fum și flacări se ridică vertical în aer, ca un diavol de praf.

Cu căldură mai intensă, curenți ascendenți mai puternici și suficient combustibil uscat, un vârtej de foc se transformă într-o tornadă de foc – o pâlnie rotativă care se extinde de la nori spre sol, mișcându-se cu viteze incredibile. Penele de fum și norii pirocumulus se pot ridica la zeci de mii de metri. La fel ca tornadele de vânt, tornadele de incendiu lasă distrugeri în urma lor – copaci dezrădăcinați, stâlpi de curent rupți și acoperișuri aruncate. Sunt vizibile chiar și pe radarul meteo.

Tornadele de foc sunt rare, dar în ultimii ani s-au înregistrat tot mai multe. În 2018, o tornadă de foc a fost filmată de-a lungul râului Colorado, lângă linia de stat Arizona-California. În 2020, cel puțin trei incendii uriașe din California au generat aceste vârtejuri. Unul a determinat Serviciul Național de Meteorologie să emită o premieră istorică – o avertizare de tornadă de foc.

Odată cu schimbările climatice, seceta continuă și incendiile mai extreme, este posibil să existe mai multe tornade de acest fel în sud-vestul Americii de Nord. Cercetătorii lucrează în laboratoare pentru a le reproduce, cu speranța de a le putea prognoza în lumea reală, dând posibil timp să avertizeze asupra distrugerii lor iminente.

Citește și: Limitele supraviețuirii – Cât putem trăi fără apă sau mâncare?.

Sursă foto