FOTOREPORTAJ: Povestea operației unei tinere de 22 ani, care a beneficiat de transplant de față Magazin

FOTOREPORTAJ: Povestea operației unei tinere de 22 ani, care a beneficiat de transplant de față

National Geographic / BBC

Katie Stubblefield avea doar 18 ani când a fost rănită foarte grav în urma unei încercări de a se sinucide. Viața ei a fost salvată în spital, dar tânăra s-a ales cu răni de care nu a mai putut scăpa, pierzându-și o mare parte din față.

Astăzi, la 22 de ani împliniți, cea mai tânără beneficiară a unui transplant de față a împărtășit cu revista National Geographic rezultatele câtorva ani de operații complicate de reconstrucție a chipului.

Publicația a primit acces exclusiv într-o clinică din Ohio (Statele Unite ale Americii) în momentul când Katie a fost operată la 21 de ani. Un jurnalist și o echipă de fotografi au urmărit îndeaproape toate pregătirile și rezultate post-operatorii ale intervenției de 31 de ore.

„Povestea unui chip” titrează publicația pe coperta numărului ce va apărea în luna septembrie, asta în vereme ce povestea lui Katie este făcută cunoscută și prin intermediul unui documentar online.

Katie, înainte de operație.

Până în acest moment, în toată lumea s-au înregistrat numai 40 de cazuri în care s-au efectuat transplanturi de față. Prima astfel de operațiune a fost îndeplinită de medicii spanioli în anul 2010. Dar, din cauza faptului că procedura este catalogată ca fiind încă una experimentală, aceasta nu este acoperită de casele de asigurări din SUA.

Operația lui Katie a fost finanțată de Institutul de Medicină al Forțelor Armate, care și-a propus să asigure astfel de tratament personalului militar care este rănit în operațiunile de război. Iar Katie a fost un candidat acceptat datorită vârstei și a naturii pe care au avut-o rănile de care a suferit.

Fața transplantată a venit de la o candidată de 31 de ani, Adrea Schneider, care a murit în anul 2017 de la o supradoză de droguri. Adrea era deja donator de organe, dar decizia de a dona fața ei a venit din partea bunicii sale, Sandra Bennington, care a și întâlnit-o pe Katie după operație.

În stânga, Katie înainte de tentativa de sinucidere. În dreapta, donatoarea feței, Adrea.

Katie spune că nu își poate aminti prea multe lucruri din perioada de dinaintea tentativei de suicid, dar familia ei spune că a suferit din punct de vedere emoțional, în special din cauza unei despărțiri și a unei afecțiuni intestinale pe care a avut-o în perioada adolescenței.

Glonțul i-a distrus aproape toată fața, inclusiv nasul, o parte din frunte și mandibula. De asemenea, Katie a avut creierul afectat și probleme grave la ochi.

Înaintea transplantului, Katie a mai trecut prin alte 22 de operații de reconstrucție a chipului.

Ea și familia ei susțin că nu au știut ce presupune de fapt această procedură de transplant de față în momentul când li s-a comunicat că ar putea fi eligibilă pentru așa ceva.

„Nu am avut habar de ceea ce urma să mi se întâmple. Când părinții mi-au explicat ce înseamnă acets lucru mai exact, am fost foarte încântată de oportunitatea de a avea din nou o față”, a declarat Katie.

După un an de așteptare pe listă și doi donatori care au ieșit în ultimul moment din calcule, operația a avut loc, într-un final, în luna mai a anului 2017. Inițial, trebuia să fie o procedră parțială, dar echipa de medici specialiști a luat în cele din urmă decizia de a folosi mai mult din fața donatorului pentru a îmbunătăți aspectul și funcționalitățile noului chip.

De la momentul transplantului și până acum, altre trei operații de revizie au avut loc, iar mai multe sunt de așteptat în continuare.

Katie încă are dificultăți la vorbire din cauza rănilor foarte grave pe care și le-a provocat. Mai mult decât atât, fata va fi nevoită să ia medicamente pentru tot restul vieții pentru a elimina riscurile respingerii transplantului de către organism.

Tânăra a declarat reporterilor National Geographic că își dorește să meargă la școală și la consiliere. De asemenea, și-a manifestat interesul de a le vorbi tinerilor despre gândurile suicidale și valoarea pe care o are viața.

„Pe mine m-au ajutat foarte mulți oameni, așa că îmi doresc să ajut și eu pe alții la rândul meu”, a declarat Katie.

foto