Fumatul va fi interzis în Marea Britanie în maxim 11 ani Magazin

Fumatul va fi interzis în Marea Britanie în maxim 11 ani

Guvernul de la Londra intenţionează să elimine fumatul din Marea Britanie până în 2030, potrivit unor documente consultate de Daily Mail, relatează marţi Press Association.

Producătorii de ţigări vor fi obligaţi să acopere costul de a ajuta oamenii să renunţe la fumat. Totodată, țigările de contrabandă vor fi vizate de măsurile guvernului, iar pachetele de țigări ar urma să conțină pliante care îndeamnă fumătorii să renunţe.

Acest proiect de interzicere a fumatului va fi anunțat săptămâna viitoare de către Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, în care va vorbi despre faptul că prevenirea este mai bună decât vindecarea.

„Pentru 15% dintre adulţii care sunt încă fumători, fumatul este principala cauză a îmbolnăvirii şi a deceselor premature, şi o cauză majoră a inegalităţilor. De aceea guvernul doreşte să-şi ducă la bun sfârşit treaba”, se arată în documentele consultate de publicaţia britanică.

Circa 1,8 milioane de adulţi au renunţat la fumat în Anglia în ultimii şapte ani, potrivit noilor cifre prezentate de NHS Digital, care arată că 5,9 milioane de persoane au fumat în 2018 (14,4% din populaţie), faţă de 7,7 milioane în 2011 (19,8% din populaţie).

În Marea Britanie, 14,7% dintre adulţi fumează – în Scoţia trăind cei mai mulţi fumători (16,3%), urmată de Ţara Galilor ( 15,9%), Irlanda de Nord (15,5%) şi în final de Anglia (sursă: Agerpres).

Marea Britanie nu este prima țară care a luat în calcul o așa acțiune. Norvegienii vor ca până în 2035 să interzică fumatul. În 2016, Asociația Medicală din Norvegia a propus guvernanților să facă ilegală vânzarea de țigări către persoanele născute după anul 2000.