Hawaii propune interzicerea vânzării țigaretelor pentru persoanele cu vârsta sub 100 de ani Actual

Hawaii propune interzicerea vânzării țigaretelor pentru persoanele cu vârsta sub 100 de ani

„Țigaretele sunt considerate cele mai dăunătoare sănătății din istoria umanității”. În acest fel începe textul unei noi propuneri legislative a executivului din Statul Hawaii (din Statele Unite ale Americii), care propune interzicerea treptată a vânzării țigaretelor până în anul 2024. Acest stat are unele dintre cele mai drastice legislații din SUA în privința țigaretelor. În 2016, a devenit primul stat care a interzis vânzarea acestora persoanelor cu vârsta mai mică de 21 de ani. Acum, autoritățile propun ridicarea limitei de vârstă până la 30 de ani până în 2020, apoi, în ani consecutivi, până la 40, 50, 60 și 100 de ani.

Această măsură ar goli de țigarete toate rafturile magazinelor din statul american, chiar dacă turiștii vor putea veni cu acestea din afară.

Televiziunea CNN a luat legătura cu inițiatorul acestei propuneri legislative, republicanul Richard Creagan, care este de profesie medic. Acesta a declarat că limita de vârstă nu se va aplica în cazul țigărilor electronice, a țigărilor de foi sau a tutunului de mestecat. Legea federală impune vârsta minimă de 18 ani pentru achiziționarea tutunului. Majoritatea statelor respectă această lege, deși patru dintre acestea au ales să ridice pragul de vârstă până la 19 ani.

În anul 2015, Academia Națională de Științe a publicat un raport care argumenta faptul că ridicarea limitei de vârstă a cumpărătorilor de țigarete la 21 de ani ar avea un impact considerabil asupra vârstei la care oameni aleg să tragă prima dată dintr-una. Același raport a relevat și faptul că, dacă cineva nu devine fumător până la vârsta de 25 de ani, sunt șanse destul de scăzute de a mai deveni unul după acel prag.

Republicanul Richard Creagan a declarat pentru publicația locală Hawaii Tribune Herald că este încrezător cu privire la propunerea legislativă. Constituția Statelor Unite ale Americii nu recunoaște fumatul ca un drept fundamental al cetățenilor, spre deosebire de deținerea armelor de foc, de exemplu.