Impresionant – ce se întâmplă cu creierul nostru cu câteva minute înaintea morții Actual

Impresionant – ce se întâmplă cu creierul nostru cu câteva minute înaintea morții

Oamenii de știință au prezentat prima înregistrare în timp real a creierului unei persoane aflate pe moarte și ne arată ce se întâmplă cu creierul cu câteva minute înaintea morții.

În ultimele noastre momente, am putea retrăi unele dintre cele mai frumoase amintiri. Oamenii de știință au înregistrat din neatenție oprirea celui mai complex organ al nostru, prezentând un instantaneu uimitor al morții. Studiul publicat în „Frontiers in Aging Neuroscience” a descoperit „fulgerări” aleatorii în creier care pot indica că retrăirea unor amintiri în timpul morții.

În revistă este prezentată o electroencefalogramă (EEG) cu o durată de 900 de secunde. Diagrama din stânga arată partea stângă a creierului, iar diagrama din dreapta arată partea dreaptă. Momentul morții este marcat „CA” (stop cardiac). Pacientul în cauză a fost tratat pentru epilepsie și conectat la (EEG). Activitatea creierului bărbatului în vârstă de 87 de ani era măsurată când acesta a suferit brusc un atac de cord și a murit. Aceasta înseamnă că 15 minute din jurul morții sale au fost înregistrate pe EEG.

În cele 30 de secunde înainte și după ultima bătaie a inimii pacientului, a fost detectată o creștere a undelor cerebrale specifice. Cunoscute sub numele de „oscilații gamma”, aceste unde sunt asociate cu recuperarea memoriei, meditația și cu visele. Ceea ce ar putea însemna – deși mai trebuie făcute multe studii – că, atunci când murim, vedem un fel de rezumat din cele mai frumoase amintiri ale noastre.

Părțile creierului activate în acest studiu sugerează, de asemenea, că am putea intra într-o stare pașnică, asemănătoare unui vis. În mod uimitor, în timp ce corpul nostru se închide, creierul nostru ar putea încă munci din greu pentru a îndeplini o ultimă sarcină – făcând procesul mai plăcut.

Dr Ajmal Zemmar, neurochirurg la Universitatea din Louisville Zemmar, care a organizat studiul, spune: „Prin producerea de oscilații implicate în recuperarea memoriei, creierul poate reda o amintire finală a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri. Aceste rezultate ne pun în față o nouă provocare, să căutăm să înțelegem exact momentului în care viața se termină și ridică de asemenea întrebări importante, legate de când ar trebui să fie permisă donarea de organe.”

Modificări similare ale undelor cerebrale au fost observate la șobolani în momentul morții, dar niciodată la om.

Trebuie precizat că acesta este doar un singur studiu făcut întâmplător pe un creier afectat și de epilepsie. Cu toate acestea, ar putea deschide calea către o mai bună înțelegere a ceea ce ni se întâmplă sau a ceea ce gândim atunci când murim.

Citește și De câte ori pe săptămână e bine să faci duș.

Sursa foto