În ce zi pică Paștele în anul 2024 Actual

În ce zi pică Paștele în anul 2024

Paștele din anul 2024 nu va mai fi serbat în luna aprilie, ci abia la început de mai.

Chiar dacă data Paștelui diferă în fiecare an, de cele mai multe ori, Sărbătoare Învierii Domnului nostru Iisus Hristos este în luna aprilie. În anul 2024, Paștele va fi serbat în data de 5 mai, lucru care nu s-a mai întâmplat de 10 ani.

Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut în anul 325, la Niceea. Regula este următoarea: Paștele se sărbătorește în prima duminică, după prima lună plină imediat după echinocțiul de primăvară și nu trebuie să fie în același timp sau înaintea Paștelui evreilor.

Paștele ortodox este sărbătorit în dată diferită față de cel catolic pentru că se utilizează două calendare diferite. Catolicii calculează data Paștelui după calendarul nou pe când ortodocșii  calculează data după cel vechi. Pentru că nu toate Bisericile Ortodoxe au adoptat noul calendar, (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedonia), Sinodul de la 1923 de la Constantinopol a hotărât ca toate Bisericile Ortodoxe Autocefale să sărbătorească Învierii Domnului după calendarul vechi. Trebuie precizat faptul că, deși a adoptat calendarul îndreptat de la data de 1 octombrie 1924, BOR s-a supus hotărârii Sinodului de la Constantinopol.

Pe lângă problema calendarului, catolicii au mai sărbătorit Paștele și înainte de Paștele evreilor (așa cum a fost cazul anul acesta), încălcând astfel hotărârile sinodului de la Niceea din anul 325. De asemenea, trebuie precizat că aceste calcule ale calendarul sunt expresia unor necesare calcule astronomice omenești, nu o emisie a Revelației dumnezeiești. Nu calendarul este problema, ci respectarea hotărârilor luate de sfinții Părinți în sinoadele ecumenice ca expresie directă a voinței lui Dumnezeu.

Mai jos prezentăm lista cu datele în care pică Paștele ortodox din anul 2024 până în 2030, inclusiv.
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie

Citește și Cum se calculează prețul unui produs cu TVA și fără TVA?

Sursa foto