În Irak, poți să aplici pentru a fi ministru Actual

În Irak, poți să aplici pentru a fi ministru

Mai mult de 36.000 de irakieni și-au depus candidatura pentru a ocupa un post în viitorul cabinet al primului-ministru desemnat Abel Abdul Mahdi. El trebuie să îi prezinte lui Barham Saleh, președintele ales de parlament, o listă cu miniștri până la 1 noiembrie, astfel va trebui să renunțe la funcție.

Abdul Mahdi a lansat un site, iraqcabinet2018.com, pentru a le oferi candidaților trei zile să aplice pentru unul din posturile ministeriale, într-o încercare de a-și forma un guvern viabil pe o scenă politică extrem de divizată.

Solicitanții au la dispoziție până joi, la ora 16:00, să își depună candidatura.

„Până marți, 36.006 persoane din întreaga țară au aplicat online. Peste 9.000 de persoane se califică pentru a ocupa una din funcțiile ministeriale și doar 23% dintre candidați dețin o diplomă universitară”, a declarat un reprezentant al biroului lui Abdul Mahdi. Conform acestuia, 97% dintre cei care au aplicat nu sunt afiliați unui partid politic, în timp ce 15% sunt femei.

Cei care aplică pentru a fi miniștri trebuie să ofere informații despre persoana lor, dar și despre opiniile lor politice și să indice dacă aparțin unui partid. Aceștia pot alege apoi ministerul pe care doresc să îl conducă și să scrie o scurtă prezentare despre ce înseamnă să fii un „lider de succes”.

Abdul Mahdi a spus anterior că nu va lua în considerare, pentru posturile din guvernul său, miniștrii care au ocupat deja o funcție publică.

„Succesul noului guvern nu poate fi atins fără un sprijin real și fără includerea cetățenilor”, a mai adăugat actualul prim-ministru al Irakului în vârstă de 76 de ani.

Următorul guvern irakian se confruntă cu o provocare uriașă, aceea de a reconstrui țara după un război dur împotriva ISIS-ului, care a devastat zone mari ale Irakului și a făcut ca milioane de oameni să fie nevoite să își părăsească locuințele.

(sursă foto: thenational)