În România mori cu zile din cauza sistemului: cazul lui Busu Actual

În România mori cu zile din cauza sistemului: cazul lui Busu

Din fericire, Florin Busuioc, îndrăgita vedetă a Pro TV, a supraviețuit unei grele încercări pe care a avut-o aseară, la Craiova, după ce a coborât de pe scenă. Infarctul „masiv” pe care l-a suferit actorul ar fi putut să îi fie fatal dacă Spitalul Județean nu reușea să dea până la urmă de o echipă de medici care să îl opereze de urgență. Și asta pentru că medicul primar cardiolog a refuzat să răspundă la telefon și, mai mult decât atât, și-a închis telefonul pentru a nu mai fi deranjat! Fix ca-n Moartea Domnului Lăzărescu, un film care, din păcate, continuă să fie de actualitate pentru români.

Evident, întrebarea pe care ne-o punem cu toții este: ce s-ar fi întâmplat dacă nu era vorba de o persoană cunoscută, ci de un om normal ca noi toți? Oare refuzul intervenției (pentru că, până la urmă, acela este un refuz de a-și face datoria!) ar fi condus la o tragedie? Cel mai probabil că da. Iar asta este numai vine sistemului îmbâcsit de incompetenți și de ticăloși în toate ramurile sale.

Cum putem pretinde că suntem o țară europeană dacă în spitalele românești se moare pe capete în așa hal? Să ne aducem aminte de Colectiv? De miile de accidente care se soldează cu tragedii din cauza incompetenței acestui sistem sanitar care a rămas undeva în evul mediu? Să ne reamintim de cazurile fotbaliștilor care au murit pe terenul de fotbal din cauza lipsei unor ambulanțe dotate corespunzător, sau din cauza nepriceperii medicilor de a le acorda un prim ajutor corect? Ori să ne referim la cazurile lui Ioan Gyuri Pascu ori Stela Popescu, cazuri flagrante de incompetență a cadrelor medicale și a sistemului sanitar din România?

Ceea ce s-a întâmplat aseară, la Craiova, este de un revoltător crunt. Din păcate, trist este faptul că nu se va întâmpla nimic. Florin Busuioc a scăpat, slavă Domnului, dar problema va rămâne. Azi, mâine, poimâine poate vom fi noi în situația lui. Iar pe noi nu va avea cine să ne mai salveze, pentru că sistemul își va închide telefonul.