Interviu: „Tortura din închisorile rusești este tot mai frecventă și mai dură” Actual

Interviu: „Tortura din închisorile rusești este tot mai frecventă și mai dură”

Deutsche Welle

În luna iulie a acestui an, ziarul Novaya Gazeta a publicat o înregistrare cu Evgeny Makarov care era tortutat într-un mod brutal de un grup de gardieni de la închisoarea Yarslavl din Rusia. Ulterior, a apărut informația conform căreia incidentul avusese loc în anul 2017. Irina Biryukova lucrează în cadrul Fundației Verdictul Public și este, totdată, avocatul lui Evgeny Makarov. Treisprezece gardieni se află sub observație. Acum, o nouă înregistrare cu procedeele întâlnite în închisorile din Rusia a fost publicată.

DW: Ați lucrat ca avocat timp de 13 ani. Puteți spune că incidentele privind tortura din închisorile Rusiei au luat amploare în ultima perioadă?

Irina Biryukova: Da, situația a devenit mai rea, în mod cert. Nu cred că au fost vreodată mai multe plângeri privitoare la astfel de comportamente până acum. Au mai fost situații izolate în trecut, când gardienii au abuzat de puterea lor în penitenciar, dar în ultimii 10 ani situația a devenit tot mai serioasă.

DW: Informațiile pe care le avem spun că deținuții sunt torturați încă din timpul custodiei pre-încarcerare. Cât de serioasă este această problemă?

Irina Biryukova: Această problemă este chiar mai gravă. În arest, autoritățile folosesc tortura pentru a-i face pe suspecți să recunoască faptele.

DW: De ce credeți că a apărut acest fenomen?

Irina Biryukova: Cred că a apărut din cauza faptului că oamenii cred că nu pot fi prinși și trași la răspundere.

DW: Ați cerut autorităților statului să vă protejeze pe dumneavoastră și pe clientul dumneavoastră, care va fi eliberat în luna octombrie. Se întâmplă acest lucru?

Irina Biryukova: Nu este vorba despre a mă proteja pe mine, ci pe el. Sună puțin ciudat să ceri cuiva să protejeze o persoană care este într-o închisoare unde a fost torturat. Dar directrul penitenciarului a fost obligat să îi asigure protecția cuvenită. Acum, Evgeny se află sub supraveghere video constantă.

DW: După ce a apărut înregistrarea, ați părăsit Rusia. Acum, vreți să reveniți. Asta înseamnă că de acum nu vă mai aflați în pericol?

Irina Biryukova: Mă tem că amenințările vor crește. Unii spun că acum mă pot întoarce, pentru că totul a fost făcut public și că răul principal a fost stârpit. Alții cred că ar fi o idee bună să stau departe de aceste locuri pentru o perioadă ceva mai lungă de timp. Dar sper că mă voi întoarce în curând.