Lăptișorul de matcă – Remediul antic recunoscut pentru proprietățile remarcabile Actual

Lăptișorul de matcă – Remediul antic recunoscut pentru proprietățile remarcabile

Ce este lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este o substanță de o consistență vâscoasă, secretată de albinele lucrătoare tinere, și este destinat ca sursă de hrană atât reginelor, cât și larvelor aflate în primele zile de viață.

Această substanță de culoare alb-gălbuie, cu un gust acrișor, este un astringent puternic. Datorită cantității mari de vitamine raportat la unitatea de volum, acesta are excepționale proprietăți vindecătoare și imunostimulatoare.

Compoziție

Mixul compozițional complet al lăptișorului de matcă nu se cunoaște în totalitate, compoziția nutrițională variind în funcție de proveniența acestuia.

Singura sursă de acid 10 HDA de pe pământ.
– Proprietățile antibacteriene, antifungice și antivirale puternice sunt datorate ingredientului activ numit acid de lăptișor de matcă sau acid 10 HDA.

Bogat în vitamine, minerale și nutrienți.
– vitaminele A, C, D, E și K, dar și complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12);
– 17 aminoacizi, dintre care 8 esențiali pe care organismul nostru nu este capabil de a-i produce;
– Polifenoli – substanțe chimice naturale din plante ce au efect antioxidant;
– Minerale importante precum: calciu, zinc, fier, magneziu, iod, sodiu, potasiu, mangan
– Proteine, lipide, acizi grași esențiali

Proprietăți:

Proprietăți antioxidante – datorită aminoacizilor, acizilor grași și compușilor fenolici

Puternic antiinflamator – curele cu lăptișor de matcă au demonstrat reducerea inflamațiilor și a stresului oxidativ mulțumită antioxidanților; potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, lăptișorul de matcă are capacitatea de a reduce substanțele chimice pro-inflamatorii eliberate de celulele sistemului imunitar

Proprietăți antibacteriene – un ajutor de nădejde în vindecarea rănilor și a diferitelor afecțiuni ale pielii

Beneficii:

Reduce tensiunea arterială – prin proteinele sale, lăptișorul de matcă contribuie la relaxarea celulelor musculare netede de la nivelul venelor si arterelor, altfel ducând la reducerea tensiunii arteriale.

Susține și îmbunătățește funcțiile creierului – asemenea datorat efectelor sale antioxidante, ajută la protejarea țesutului nervos, îmbunătățind memoria, chiar și la prevenirea depresiei și a bolii Alzheimer datorită anihilării acțiunii radicalilor liberi.

Elixirul tinereții – des utilizat în industria cosmetică, numeroasele vitamine și minerale contribuie la producția de colagen în organism.

Susține fertilitatea – atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, consumul lăptișorului de matcă crește libidoul și îmbunătățește calitatea și durata vieții spermatozoizilor.

Diminuează simptomele cauzate de menstruație – ajută la diminuarea simptomelor menopauzei, sindromului premenstrual și reglează dezechilibrele hormonale responsabile de infertilitate în rândul femeilor.

Echilibrează nivelul de colesterol – nivelul ridicat de colesterol favorizează ingrosarea arterelor din cauza depunerilor de grăsime pe interiorul acestora, crescând astfel riscul infarctului și al accidentului vascular cerebral. Laptisorul de matca pur este un adevărat adjuvant și tratament ce acționează asupra lipidelor din sânge, reducând nivelul colesterolului.

Indicat în cazul diabetului – lăptișorul de matcă ajută la reducerea glucozei din sânge și, implicit, contribuie la reglarea nivelului de zahăr în sânge.

Întărește sistemul imunitar – multitudinea de vitamine, minerale și nutrienți din compoziția lăptișorului de matcă ajută la formarea unui sistem imunitar puternic care să facă față virusurilor, bacteriilor, factorilor de mediu etc.

Contraindicații:

A se evita consumul în cazul persoanelor:
– alergice la produce apicole
– suferă de dermatite
– femeilor însărcinate sau care alăptează – din cauza lipsei dovezilor suficiente care să demonstreze că lăptișorul de – matcă este un produs sigur pentru femeile însărcinate sau care alăptează, se recomandă evitarea consumului acestuia.
– care suferă de tensiune arterială scăzută sau care administrează medicamente cu efect anticoagulant

Citește și Mierea: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto