Mierea: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Mierea: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosită atât ca hrană, cât și ca medicament. Este foarte bogată în compuși vegetali benefici și oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Este nutritivă

Din punct de vedere nutrițional, 21 de grame de miere conțin 64 de calorii și 17 grame de zahăr, inclusiv fructoză, glucoză, maltoză și zaharoză. Nu conține fibre, grăsimi sau proteine.

Mierea strălucește în conținutul său de compuși vegetali bioactivi și antioxidanți. Tipurile mai întunecate tind să fie chiar mai bogate în acești compuși decât tipurile mai deschise.

2. Mierea de înaltă calitate este bogată în antioxidanți

Mierea de înaltă calitate conține mulți antioxidanți importanți. Aceștia includ acizi organici și compuși fenolici precum flavonoidele.

Oamenii de știință cred că combinația acestor compuși conferă mierii puterea sa antioxidantă.

Interesant este faptul că două studii au arătat că mierea de hrișcă crește valoarea antioxidantă a sângelui.

Antioxidanții au fost asociați cu un risc redus de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer. De asemenea, pot promova sănătatea ochilor.

3. Mierea este „mai puțin rea” decât zahărul pentru diabetici

Dovezile despre miere și diabet sunt mixte.

Pe de o parte, poate reduce mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă frecvente la persoanele cu diabet de tip 2.

De exemplu, poate reduce colesterolul LDL „rău”, trigliceridele și inflamația în timp ce crește colesterolul HDL „bun”.

Cu toate acestea, unele studii au descoperit că poate crește și nivelul zahărului din sânge, deși nu la fel de mult ca zahărul rafinat.

Deși mierea poate fi puțin mai bună decât zahărul rafinat pentru persoanele cu diabet zaharat, ar trebui totuși consumată cu precauție.

4. Antioxidanții din acesta pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este un factor important de risc pentru bolile de inimă, iar mierea poate ajuta la scăderea acesteia. Acest lucru se datorează faptului că conține compuși antioxidanți care au fost legați de scăderea tensiunii arteriale.

Studiile efectuate atât la șobolani, cât și la oameni au arătat reduceri moderate ale tensiunii arteriale datorate consumului de miere.

5. Ajută la îmbunătățirea colesterolului

Nivelul ridicat de colesterol LDL este un factor de risc puternic pentru bolile de inimă.

Acest tip de colesterol joacă un rol major în ateroscleroză, acumularea de grăsimi din artere care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Interesant este faptul că mai multe studii arată că mierea poate îmbunătăți nivelul colesterolului.

Reduce colesterolul LDL total și „rău”, crescând în același timp semnificativ colesterolul HDL „bun”.

De exemplu, un studiu efectuat pe 55 de pacienți a comparat mierea cu zahărul de masă și a constatat că mierea a determinat o reducere cu 5,8% a LDL și o creștere cu 3,3% a colesterolului HDL. De asemenea, a dus la o slabire modestă de 1,3%.

6. Poate reduce trigliceridele

Creșterea trigliceridelor din sânge este un alt factor de risc pentru bolile de inimă.

Acestea sunt, de asemenea, asociate cu rezistența la insulină, un factor principal al diabetului de tip 2.

Nivelurile de trigliceride tind să crească într-o dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați.

Interesant este faptul că mai multe studii au legat consumul regulat de miere cu niveluri mai scăzute de trigliceride, mai ales atunci când este utilizat pentru a înlocui zahărul.

De exemplu, un studiu care a comparat mierea și zahărul a constatat niveluri mai scăzute de trigliceride cu 11-19% în grupul cu miere.

7. Antioxidanții din acesta sunt asociați cu alte efecte benefice asupra sănătății inimii

Din nou, mierea este o sursă bogată de fenoli și alți compuși antioxidanți. Multe dintre acestea au fost asociate cu un risc redus de boli de inimă.

Ele pot ajuta arterele din inimă să se dilate, crescând fluxul sanguin către inimă. De asemenea, pot ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge, care poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Mai mult, un studiu efectuat la șobolani a arătat că mierea a protejat inima de stresul oxidativ.

8. Mierea promovează vindecarea arsurilor și a rănilor

Tratamentul cu miere a fost folosit pentru vindecarea rănilor și arsurilor încă din Egiptul antic și este și astăzi obișnuit.

O revizuire a 26 de studii privind mierea și îngrijirea rănilor a constatat că mierea este cea mai eficientă în vindecarea arsurilor cu grosime parțială și a rănilor care s-au infectat după operație.

Mierea este, de asemenea, un tratament eficient pentru ulcerele piciorului diabetic, complicații grave care pot duce la amputare.

Un studiu a raportat o rată de succes de 43,3% cu mierea ca tratament pentru plăgi. Într-un alt studiu, mierea topică a vindecat 97% din ulcerele diabetice ale pacienților.

Cercetătorii cred că puterile vindecătoare ale mierii provin din efectele sale antibacteriene și antiinflamatorii, precum și din capacitatea sa de a hrăni țesutul din jur.

Mai mult, poate ajuta la tratarea altor afecțiuni ale pielii, inclusiv a psoriazisului și a leziunilor herpetice.

Mierea de Manuka este considerată eficientă în special pentru tratarea rănilor de arsuri.

9. Mierea poate ajuta la suprimarea tusei la copii

Tusea este o problemă comună pentru copiii cu infecții ale căilor respiratorii superioare. Aceste infecții pot afecta somnul și calitatea vieții atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Cu toate acestea, medicamentele obișnuite pentru tuse nu sunt întotdeauna eficiente și pot avea efecte secundare. Interesant este că mierea poate fi o alegere mai bună, iar dovezile indică faptul că este foarte eficientă.

Un studiu a constatat că mierea funcționează mai bine decât două medicamente obișnuite pentru tuse.

Un alt studiu a constatat că a redus simptomele tusei și a îmbunătățit somnul mai mult decât medicamentele pentru tuse.

Cu toate acestea, mierea nu trebuie administrată niciodată copiilor sub un an din cauza riscului de botulism.

10. Este delicioasă, dar încă bogată în calorii și zahăr

Mierea este o alternativă delicioasă și mai sănătoasă la zahăr. Asigurați-vă că alegeți un brand de înaltă calitate, deoarece unele de calitate inferioară pot fi amestecate cu sirop.

Rețineți că mierea trebuie consumată în moderație, deoarece este încă bogată în calorii și zahăr.

Beneficiile mierii sunt mai pronunțate atunci când înlocuiește un alt îndulcitor mai nesănătos.

La urma urmei, mierea este pur și simplu un îndulcitor „mai puțin rău” decât zahărul și siropul de porumb bogat în fructoză.

Citește și Spirulina: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto