Spirulina: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Spirulina: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Spirulina este un tip de cianobacterie, denumite adesea alge albastre-verzi, care este incredibil de sănătoasă. Citește mai departe pentru a le afla beneficiile spirulinei asupra sănătății.

1. Spirulina este extrem de bogată în mulți nutrienți

Spirulina este un organism care crește atât în apă dulce, cât și în apă sărată.

Este un tip de cianobacterie, o familie de microbi unicelulari adesea denumiți alge albastre-verzi.

La fel ca plantele, cianobacteriile pot produce energie din lumina soarelui printr-un proces numit fotosinteză.

Spirulina a fost consumată de vechii azteci, dar a redevenit populară când NASA a propus să poată fi cultivată în spațiu pentru a fi utilizată de astronauți.

Această mică alga este plină de substanțe nutritive. 7 grame de pulbere de spirulină uscată conține 4 grame de proteine, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, cupru, fier, magneziu, potasiu și mangan. În plus, aceeași cantitate conține doar 20 de calorii și 1,7 grame de carbohidrați digerabili. 

7 grame de spirulină oferă aproximativ 1 gram de grăsimi, incluzând atât acizii grași omega-6, cât și acizii grași omega-3 într-un raport de aproximativ 1,5-1,0.

Calitatea proteinei din spirulină este considerată excelentă, chiar comparabilă cu ouăle. Oferă toți aminoacizii esențiali de care aveți nevoie.

2. Spirulina are puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

Deteriorarea oxidativă vă poate afecta ADN-ul și celulele. Aceste daune pot provoca inflamații cronice, care contribuie la cancer și alte boli.

Spirulina este o sursă fantastică de antioxidanți, care pot proteja împotriva daunelor oxidative.

Principala sa componentă antioxidantă activă se numește ficocianină. Aceasta conferă spirulinei și culoarea sa albastră-verde unică.

Ficocianina poate lupta împotriva radicalilor liberi și poate inhiba producerea de molecule de semnalizare inflamatorie, oferind efecte antioxidante și antiinflamatorii impresionante.

3. Poate scădea nivelurile de colesterol LDL “rău” și trigliceridele

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces din lume.

Mulți factori de risc sunt legați de un risc crescut de boli de inimă.

După cum se dovedește, spirulina are un impact pozitiv asupra multora dintre acești factori. De exemplu, poate reduce colesterolul total, colesterolul LDL „rău” și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul HDL „bun”.

Într-un studiu efectuat pe 25 de persoane cu diabet de tip 2, 2 grame de spirulină pe zi au îmbunătățit semnificativ acești markeri.

Un alt studiu efectuat la persoanele cu colesterol ridicat a stabilit că 1 gram de spirulină pe zi a scăzut trigliceridele cu 16,3% și LDL „rău” cu 10,1%.

4. Protejează colesterolul LDL „rău” de oxidare

Structurile grase din corp sunt susceptibile la deteriorarea oxidativă.

Aceasta este cunoscută sub numele de peroxidare lipidică, un factor cheie al multor boli grave.

De exemplu, unul dintre pașii cheie în dezvoltarea bolilor de inimă este oxidarea colesterolului LDL „rău”.

Interesant este că antioxidanții din spirulină par a fi deosebit de eficienți în reducerea peroxidării lipidelor atât la oameni, cât și la animale.

Într-un studiu efectuat pe 37 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, 8 grame de spirulină pe zi au redus semnificativ markerii de deteriorare oxidativă. De asemenea, a crescut nivelul de enzime antioxidante din sânge.

5. Spirulina poate avea proprietăți anti-cancer

Unele dovezi sugerează că spirulina are proprietăți anti-cancer.

Cercetările efectuate pe animale indică faptul că poate reduce apariția cancerului și dimensiunea tumorii.

Efectele spirulinei asupra cancerului oral (sau al gurii) au fost deosebit de bine studiate.

Un studiu a examinat 87 de persoane din India cu leziuni precanceroase numite fibroză submucoasă orală (OSMF) în gură.

Dintre cei care au luat 1 gram de spirulină pe zi timp de un an, 45% au văzut leziunile lor dispărând, comparativ cu doar 7% din grupul de control.

Când acești oameni au încetat să mai ia spirulină, aproape jumătate dintre leziuni au fost redezvoltate în anul următor.

6. Poate reduce tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată este principalul motor al multor boli grave, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și boli renale cronice.

În timp ce 1 gram de spirulină este ineficient, s-a demonstrat că o doză de 4,5 grame pe zi reduce tensiunea arterială la persoanele cu niveluri normale.

Se consideră că această reducere este determinată de o producție crescută de oxid nitric, o moleculă de semnalizare care vă ajută vasele de sânge să se relaxeze și să se dilate.

7. Îmbunătățește simptomele rinitei alergice

Rinita alergică se caracterizează prin inflamație în căile nazale. Este declanșat de alergeni de mediu, cum ar fi polen, păr de animale sau chiar praf de grâu.

Spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice și există dovezi că aceasta poate fi eficientă.

Într-un studiu efectuat pe 127 de persoane cu rinită alergică, 2 grame pe zi au redus dramatic simptomele, cum ar fi secreția nazală, strănutul, congestia nazală și mâncărimea.

8. Spirulina poate fi eficientă împotriva anemiei

Există multe forme diferite de anemie. Cea mai frecventă se caracterizează printr-o reducere a hemoglobinei sau a globulelor roșii din sânge.

Anemia este destul de frecventă la adulții în vârstă, ducând la sentimente prelungite de slăbiciune și oboseală.

Într-un studiu efectuat pe 40 de persoane în vârstă cu antecedente de anemie, suplimentele cu spirulină au crescut conținutul de hemoglobină al globulelor roșii și au îmbunătățit funcția imunitară.

9. Poate îmbunătăți forța și rezistența musculară

Deteriorarea oxidativă provocată de exerciții fizice este un factor major al oboselii musculare.

Anumite alimente vegetale au proprietăți antioxidante care pot ajuta sportivii și persoanele active din punct de vedere fizic să reducă la minimum aceste daune.

Spirulina pare benefică, deoarece unele studii au indicat îmbunătățirea forței și rezistenței musculare.

În două studii, spirulina a îmbunătățit rezistența, crescând semnificativ timpul necesar oamenilor pentru a obosi.

10. Spirulina poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Studiile la animale leagă spirulina de scăderea semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. În unele cazuri, a depășit medicamentele populare împotriva diabetului, inclusiv Metformin.

Există, de asemenea, dovezi că spirulina poate fi eficientă la om.

Într-un studiu de două luni efectuat pe 25 de persoane cu diabet de tip 2, 2 grame de spirulină pe zi au dus la o reducere impresionantă a nivelului de zahăr din sânge.

HbA1c, un marker pentru nivelurile de zahăr din sânge pe termen lung, a scăzut de la 9% la 8%, ceea ce este substanțial. Studiile estimează că o reducere de 1% a acestui marker poate reduce riscul de deces cauzat de diabet cu 21%.

Hidratarea optimă: Top 6 beneficii pe care le aduce sănătății.

Sursă foto