Hidratarea optimă: Top 6 beneficii pe care le aduce sănătății Magazin

Hidratarea optimă: Top 6 beneficii pe care le aduce sănătății

Corpul uman cuprinde aproximativ 60% apă. De obicei, este recomandat să beți aproximativ 2 litri de apă pe zi. Deși există puține dovezi în spatele acestei reguli specifice, hidratarea este importantă. Chiar și o deshidratare ușoară vă poate afecta mental și fizic. Citește mai departe pentru a afla beneficiile hidratării.

1. Hidratarea ajută la maximizarea performanței fizice

Dacă nu rămâi hidratat, performanța ta fizică poate avea de suferit.

Acest lucru este deosebit de important în timpul exercițiilor intense sau al căldurii ridicate.

Deshidratarea poate avea un efect vizibil dacă pierzi doar 2% din conținutul de apă din corp. Cu toate acestea, nu este ieșit din comun ca sportivii să piardă până la 6-10% din apă prin transpirație.

Acest lucru poate duce la modificarea controlului temperaturii corpului, reducerea motivației și oboseală crescută. De asemenea, poate face efortul fizic să se simtă mult mai dificil, atât fizic, cât și mental.

S-a demonstrat că hidratarea optimă împiedică acest lucru și chiar poate reduce stresul oxidativ care apare în timpul exercițiilor de intensitate ridicată. Acest lucru nu este surprinzător atunci când considerați că mușchiul este de aproximativ 80% apă.

2. Afectează semnificativ nivelurile de energie și funcția creierului

Creierul este puternic influențat de hidratare.

Studiile arată că chiar și o deshidratare ușoară, cum ar fi pierderea a 1-3% din greutatea corporală, poate afecta multe aspecte ale funcției creierului.

Într-un studiu realizat pe femei tinere, cercetătorii au descoperit că pierderea de lichide de 1,4% după exerciții fizice a afectat atât starea de spirit, cât și concentrarea. De asemenea, a crescut frecvența durerilor de cap.

Mulți membri ai aceleiași echipe de cercetare au efectuat un studiu similar la bărbați tineri. Ei au descoperit că pierderea de lichid de 1,6% a fost în detrimentul memoriei de lucru și a crescut sentimentele de anxietate și oboseală.

Multe alte studii, cu subiecți variind de la copii la adulți mai în vârstă, au arătat că deshidratarea ușoară poate afecta starea de spirit, memoria și performanța creierului.

3. Hidratarea poate ajuta la prevenirea și tratarea durerilor de cap

Deshidratarea poate declanșa dureri de cap și migrene la unele persoane.

Cercetările au arătat că o durere de cap este unul dintre cele mai frecvente simptome de deshidratare. De exemplu, un studiu efectuat pe 393 de persoane a constatat că 40% dintre participanți au suferit o durere de cap ca urmare a deshidratării.

Mai mult, unele studii au arătat că apa potabilă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap la cei care suferă de migrene frecvente.

Un studiu efectuat pe 102 bărbați a constatat că consumul suplimentar de 1,5 litri de apă pe zi a dus la îmbunătățiri semnificative pe scara calității vieții specifice migrenei, un sistem de notare a simptomelor migrenei.

4. Poate ajuta la tratarea pietrelor la rinichi

Pietrele urinare sunt acumulări dureroase de cristal mineral care se formează în sistemul urinar. Cea mai comună formă sunt pietrele la rinichi, care se formează în rinichi.

Există dovezi că aportul de apă poate ajuta la prevenirea recurenței la persoanele care au suferit anterior de pietre la rinichi.

Consumul mai mare de lichide crește volumul de urină care trece prin rinichi. Acest lucru diluează concentrația de minerale, astfel încât este mai puțin probabil să cristalizeze și să formeze acumulări.

Apa poate ajuta, de asemenea, la prevenirea formării inițiale a pietrelor, dar sunt necesare studii pentru a confirma acest lucru.

5. Hidratarea ajută la prevenirea mahmurelii

Mahmureala se referă la simptomele neplăcute experimentate după consumul de alcool.

Alcoolul este un diuretic, deci te face să pierzi mai multă apă decât consumi. Acest lucru poate duce la deshidratare.

Deși deshidratarea nu este principala cauză a mahmurelii, aceasta poate provoca simptome precum sete, oboseală, dureri de cap și uscăciunea gurii.

O modalitate bună de a reduce mahmureala este să beți un pahar de apă între băuturi și încă cel puțin un pahar mare de apă înainte de a merge la culcare.

6. Hidratarea poate ajuta la scăderea în greutate

Consumul de multă apă poate ajuta la pierderea în greutate.

Acest lucru se datorează faptului că apa poate crește sațietatea și poate crește rata metabolică.

Unele dovezi sugerează că creșterea aportului de apă poate promova pierderea în greutate prin creșterea ușoară a metabolismului, ceea ce poate crește numărul de calorii pe care corpul le arde zilnic.

Un studiu din 2013 efectuat pe 50 de femei tinere cu supraponderalitate a demonstrat că consumul suplimentar de 500 mL de apă de 3 ori pe zi înainte de mese timp de 8 săptămâni a dus la reduceri semnificative ale greutății și a grăsimii corporale în comparație cu măsurătorile lor dinaintea studiului.

Momentul este și el important. Consumul de apă cu o jumătate de oră înainte de mese este cel mai eficient. Vă poate face să vă simțiți mai plini, astfel încât să mâncați mai puține calorii.

Într-un studiu, persoanele care au consumat 0,5 litri de apă înainte de mese au slăbit cu 44% mai mult în decurs de 12 săptămâni decât persoanele care nu au băut apă înainte de mese.

Citește și Curcuma: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto