10 alimente care devin toxice atunci când sunt reîncălzite Magazin

10 alimente care devin toxice atunci când sunt reîncălzite

Suntem obișnuiți să gătim mai multă mâncare odată ca să ne ajungă pentru mai multe zile. Resturile de mâncare, de asemenea, le păstrăm la frigider pentru a le mânca a doua zi, încălzindu-le rapid în cuptorul cu microunde și scutindu-ne de o grămadă de timp pierdut.

Cu toate acestea, oricât de la îndemână ne-ar fi, reîncălzirea anumitor alimente ne poate face mai mult rău, de la dureri abdominale, la toxiinfecție alimentară și nu numai.

Am pregătit o listă cu mâncăruri pe care să le eviți a le consuma reîncălzite:

Cartofi

sursă foto

Pe lângă faptul că ei își pierd valoarea nutritivă dacă sunt reîncălziți, dacă îi lăsați să se răcească la temperatura camerei pentru o lungă perioadă de timp, ele pot deveni de fapt toxice și pot provoca greață sau boli și chiar intoxicații alimentare. În cel mai rău caz, se poate dezvolta bacteria ce cauzează botulism, o boală paralitică ce poate deveni fatală.

Orez

sursă foto

În cazul orezului, indiferent dacă e maro sau alb, modul în care îl depozitezi poate cauza probleme. Orezul crud conține spori care se transformă în bacterii (Bacillus cereus) ce pot supraviețui chiar și după ce orezul este gătit. Când orezul fiert este lăsat la temperatura camerei, acestea se pot multiplica și pot produce toxine care să provoace diaree și vărsături.

Ouă

sursă foto

Atât ouăle simple, cât și preparatele ce conțin în alcătuirea lor ouă, pot devein toxice dacă sunt încălzite. Bacterii precum salmonella se pot înmulți rapid.

Ciuperci

sursă foto

Ciupercile sunt bogate în proteine. Acestea trebuie consumate în aceeași zi în care sunt gătite. Pentru că sunt îmbogățite cu proteine, structura lor se schimbă atunci când sunt reîncălzite, ceea ce le poate face dăunătoare pentru organismul nostru. Când mănânci ciuperci reîncălzite, te expui riscului de probleme digestive și chiar seroase ale inimii.

Carne de pui

sursă foto

La fel ca ciupercile, puiul este foarte bogat în proteine, care sunt afectate negativ de reîncălzire. Acest lucru poate provoca probleme digestive. Dacă dorești cu adevărat să reîncălzești puiul gătit, poți face asta la o temperatură scăzută pentru o perioadă mai lungă. Cel mai bun mod de a consuma resturile gătite de carne de pui este de a le pune într-o salată sau într-un sandviș rece.

Spanac

sursă foto

La fel ca multe alte legume cu frunze verzi, spanacul este bogat în nitrați și fier. Când sunt reîncălziți, acești nitrați se pot transforma în nitriți și în alți agenți cancerigeni.

Țelină

sursă foto

Țelina are un conținut ridicat de nitrați, prin urmare, poate deveni toxică dacă e reîncălzită. Nitrații se transformă în nitriți odată reîncălziți. Când prea mulți nitriți intră în organism, crește riscul de methemoglobinemia. Aceasta este o afecțiune în care nitriții din sânge interacționează cu hemoglobina și fierul, făcându-le incapabile să transporte oxigen către celulele tale vii. Complicațiile pot include convulsii sau chiar moartea.

Fructe de mare

sursă foto

Fructele de mare proaspete sau gătite care au stat la temperatura camerei ar putea găzdui bacterii care pot provoca boli alimentare. Este posibil ca reîncălzirea să nu omoare aceste bacterii și poate fi greu de știut cum erau depozitate anterior fructele de mare dacă le cumpărați proaspete. De asemenea, e recomandat ca fructele de mare să fie aruncate dacă sunt lăsate în afara frigiderului mai mult de două ore pe vreme rece sau o oră pe vreme caldă. Bacteriile pot crește rapid pe fructele de mare la orice temperatură între 4 și 60 de grade Celsius.

Mâncăruri de tip bufet

sursă foto

Mâncărurile de tip bufet lăsate ore în șir la temperatura camerei sunt terenuri de reproducere pentru microorganisme periculoase. Bacteriile se înmulțesc rapid pe alimentele nerefrigerate. Deși majoritatea companiilor profesionale de catering și restaurante urmează reguli stricte de siguranță alimentară pentru a preveni bolile transmise de alimente, bufetele la petrecerile de birou sau petrecerile la domiciliu nu sunt, evident, la fel de strict controlate. Asta înseamnă că bacteriile de pe mâncare ar putea fi deja la niveluri nesigure pentru corpul uman, iar reîncălzirea ar putea să nu omoare complet germenii. Dacă găzduiți o petrecere în stil bufet, nu adăugați niciodată alimente proaspete într-un vas de servire deja umplut și aruncați produsele perisabile rămase la temperatura camerei mai mult de două ore pe vreme rece sau o oră pe vreme caldă.

Alimente gătite în ulei

sursă foto

Diferitele uleiuri au toleranță diferită la căldură. Dacă încălziți un ulei peste un nivel sigur, acesta poate produce vapori toxici. Alimentele cu mult ulei nu trebuie aruncate în cuptorul cu microunde, deoarece căldura ridicată poate face ca uleiul să fumege și să producă aceste toxine periculoase. Dacă intenționați să reîncălziți mâncarea, cel mai bine este să o gătiți lent sau chiar deloc.

sursă foto

Citește și Top 9 alimente vegane și vegetariene care înlocuiesc carnea.