Top 9 alimente vegane și vegetariene care înlocuiesc carnea Magazin

Top 9 alimente vegane și vegetariene care înlocuiesc carnea

Sezonul fructelor și legumelor proaspete începe, fiind oportunitatea perfectă de a adopta un stil de viață mai sănătos, mâncând mai multe alimente vegane și vegetariene.

Știai că poți pregăti o masă gustoasă, sățioasă și hrănitoare fără să folosești carne? Pe internet circulă din ce în ce mai multe mituri legate de reducerea consumului de carne. Printre acestea se numără și faptul că o dietă fără proteina animală ar duce la carențe de vitamine și minerale. Nimic mai fals! Natura ne pune la dispoziție o multitudine de alimente vegane și vegetariene care ne ajută să avem o dietă sănătoasă, fără a ne priva de compușii nutriționali indispensabili pentru buna funcționare a organismului.

Uite o listă de alimente care înlocuiesc carnea de pe lista ta de cumpărături.

Vinete

Slabă în calorii, această legumă are beneficii serioase pentru sănătate. Pigmenții (antociani) care conferă vinetelor culoarea specifică sunt cunoscuți pentru proprietățile antioxidante. Vinetele oferă o textură cărnoasă și savuroasă. Această legumă versatilă poate fi preparată în mai multe moduri, de la grătar și coacere până la prăjire și chiar umplută (similar cu un piept de pui umplut).

Ciuperci

Ciupercile sunt unele dintre cele mai populare legume care înlocuiesc carnea datorită aromei savuroase de umami și texturii cărnoase. Ciupercile Portobello sunt suficient de mari pentru a fi mâncate la fel ca un burger și suficient de rezistente pentru a putea fi gătite pe grătar fără să se destrame.

Tofu

Tofu este poate unul dintre cele mai întâlnite înlocuitoare pentru carne. Tofu este un produs făcut din boabe de soia coagulat. Are o aromă neutră, așa că poți combina tofu cu nenumărate sosuri, cereale și legume. De asemenea, poate fi copt, pus pe grătar sau prăjit. Foarte similar cu puiul, acest aliment capătă aromele cu care este condimentat și gătit.

Seitan

Un aliment care imită 1 la 1 carnea din punct de vedere al aspectului și gustului este seitanul. A devenit un produs din ce în ce mai popular, fiind foarte simplu de făcut și în casă. Este cunoscut în mod obișnuit drept „carne de grâu”. Seitanul este compus din gluten de grâu care imită îndeaproape textura cărnii. Această proteină pe bază de grâu este o opțiune excelentă, imitând gustul și textura cărnii de pui (de fapt, multe produse de imitație de pui de pe piață sunt făcute cu seitan). Rețineți că acesta nu este un aliment potrivit dacă aveți sensibilitate sau alergie la gluten.

Linte

Aceste leguminoase sunt surprinzător de bogate în proteine. Textura lor consistentă și aroma piperată le fac un bun înlocuitor pentru carnea de vită tocată în multe rețete. Lintea vine într-o varietate de culori, inclusiv roșu, maro, negru și verde și o puteți cumpăra uscată sau conservată.

Fasole

Foarte asemănătoare cu lintea, fasolea e o alternativă foarte bună pentru carnea de vită în multe rețete. Reprezintă o sursă foarte bună de proteine și este ușor de introdus în dietă.

Tempeh

Această proteină pe bază de soia este similară cu tofu (care este, de asemenea, un înlocuitor excelent pentru pește), dar are de obicei o textură mai fermă, o culoare maro mai închisă și o aromă de nucă. Tempeh conține toți aminoacizii esențiali, așa că este o sursă excelentă de proteine ​​vegetariene și, deoarece este fermentat, oferă probiotice (bacteriile bune esențiale pentru sănătatea intestinului).

Jackfruit

După cum sugerează și numele, acest fruct este o rudă apropiată a smochinelor, dar are o consistență care este foarte asemănătoare cu carnea mărunțită. Deoarece aroma sa este destul de subtilă, se potrivește bine cu orice ingrediente sau sosuri.

Conopidă

Cu un număr ridicat de vitamine, minerale și fibre, conopida este o variantă extrem de sănătoasă atât pentru cei care mănâncă carne, cât și pentru vegetarieni. Legumele versatile se pot transforma într-un înlocuitor al cărnii pentru un fel principal, cum ar fi friptura.

Citește și Arahidele: Ce beneficii pot aduce sănătății

Sursă foto