Comisia Europeană a permis utilizarea unei insecte ca aliment Actual

Comisia Europeană a permis utilizarea unei insecte ca aliment

„Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou”, se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman. Poate fi consumat atât ca atare, ca gustare, cât şi ca aditiv pudră.

„Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA. Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale”, se mai arată în comunicatul publicat de Comisia Europeană.

Hrana pe bază de insecte este analizată. Anumite insecte au valori nutriționale crescute. De asemenea, prin introducerea lor, companiile ar putea reducere emisiile de gaze cu efect de seră în industria alimentară. Compania Cargill Inc. și-a arătat deja interesul față de aceste alimente. „Ajută la crearea unei noi surse de proteine pentru întreaga lume, în mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de valoarea nutriţională”, a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.

Citește și Lista E-urilor periculoase din alimente.

Sursa foto