Cel puțin 20 de motive pentru care să iubești albinele Actual

Cel puțin 20 de motive pentru care să iubești albinele

Albinele fac parte din biodiversitatea de care depindem cu toții ca să supraviețuim. Acestea oferă alimente de înaltă calitate — miere, lăptișor de matcă, polen — și alte produse precum ceara de albine, propolisul și veninul de albine. Proprietățile acestora sunt adorate de către noi toți, iar activitatea lor a fost apreciată încă din cele mai vechi timpuri, regăsindu-se în istoria scrisă pasaje din toate religiile majore ale lumii care evidențiază semnificația lor pentru societățile umane de-a lungul mileniilor.

Dar, din păcate, albinele și alți polenizatori, cum ar fi fluturii, liliecii și păsările colibri, sunt din ce în ce mai amenințate de activitățile umane. Populațiile de albine au scăzut la nivel global în ultimele decenii din cauza pierderii habitatului lor, a practicilor agricole intensive, a modificărilor tiparelor meteorologice și a utilizării excesive a produselor agrochimice, cum ar fi pesticidele. Totodată reprezintă o amenințare pentru o varietate de plante esențiale pentru bunăstarea și mijloacele de existență ale oamenilor.

Ți-am pregătit câteva curiozități interesante despre albine care demonstrează importanța acestora asupra vieții tuturor:

Știai că…

În miere se găsesc enzime vii?

Mierea organică, crudă conține un număr uimitor de enzime, mai exact peste 5000 de enzime diferite, conform expertului în nutriție Sally Fallon de la Weston A. Price Foundation. Aceste enzime au un efect de detoxifiere imediat asupra organismului, deoarece începe imediat să acționeze, descompunând toxinele organismului. Efectul detoxifiant este îmbunătățit atunci când mierea crudă se ia amestecată în apă.

Într-un stup se găsesc între 10 și 80.000 de albine care trăiesc împreună, formând o colonie? 

O colonie este alcătuită dintr-o albină regină și câteva sute de trântori (masculi), cu albine lucrătoare femele echilibrează balanța. Toate albinele au un același scop: supraviețuirea coloniei.

Mierea conține o substanță care ajută creierul uman să funcționeze mai bine?

Mierea crudă are efecte nootrope, cum ar fi efecte de îmbunătățire a memoriei, dar și activități neurofarmacologice, cum ar fi activități anxiolitice, antinociceptive, anticonvulsivante și antidepresive.

Mierea de albine este singurul aliment de pe pământ care, de unul singur, poate întreține viața umană și că o singură linguriță cu miere este suficientă pentru a întreține viața unui om pentru 24 de ore?

Mierea oferă toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a supraviețui, ceea ce înseamnă că, teoretic, ai putea trăi numai din miere!

Albinele i-au salvat de la foamete pe cei din Africa?

Albinele sunt cel mai important grup de polenizatori, vizitând peste 90% din primele 107 tipuri de culturi globale. În Africa de Sud, peste 50 de culturi sunt dependente de polenizarea albinelor. Prin urmare, albinele asigură o aprovizionare fiabilă și diversă cu semințe și fructe prin polenizare.

Propolisul făcut de albine este un antibiotic natural?

Propolisul are proprietăți medicinale remarcabile. Deși nu este un antibiotic în sensul farmaceutic, propolisul are proprietăți antibacteriene dovedite științific. El poate fi luat ca măsură preventivă. Crema cu propolis și produsele de îngrijire orală asigură ca proprietățile sale bioactive să ajungă la rădăcina problemei rapid.

Pentru a obține un gram de venin este nevoie de înțepătura a peste 10.000 de albine?

Este nevoie să manipulezi în medie 20 de stupi pentru a obține 1 gram de venin. În condiții optime, această cantitate de venin este produsă de 10.000 de albine lucrătoare.

Mierea nu are termen de valabilitate?

Deși mierea nu se strică niciodată, ea își poate schimba culoarea (de la limpede la tulbure) sau textura (mai groasă și mai granuloasă) în timp. Asta e ok! Cu excepția cazului în care mierea ta devine expusă la umiditate și fermentează (ceea ce este ușor de observat), deoarece cea mai mare parte a apei din miere interacționează cu zaharurile, existând apă „liberă” în care microbii să se înmulțească.

Mierea de albine a fost prima formă de plată din lume?

Mierea pe care o cunoaștem și o iubim a jucat un rol extraordinar în lumea antică. Pentru egipteni, era un răsfăț, folosit chiar și pentru plata taxelor. De la mitologie la medicină, albina a domnit practic peste societatea egipteană.

Pentru a obține 1 kg de miere este necesar nectarul a peste 4.000.000 de flori?

O albină obișnuită produce aproximativ doar 1/12 dintr-o linguriță de miere în timpul vieții. Ar fi nevoie de 1.100 de albine pentru a face 1 kg de Miere și ar trebui să viziteze 4 milioane de flori!

Primele monede din lume au avut desenate pe ele o albină 🐝?

Imaginile albinei ca simbol apar foarte devreme în dezvoltarea monedei grecești antice. În special, prosperul oraș Efes din Ionia (pe coasta Mării Egee a Turciei) a adoptat albina ca emblemă civică. Efesul a fost locația unui faimos templu al zeiței Artemis (una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.) Există aproape o mie de tipuri diferite de monede cu albine cunoscute din Efes.

Mierea se consumă cu fagure cu tot?

Este perfect sigur (și delicios) să consumi atât mierea, cât și recipientele hexagonale ceroase ale fagurelui.

 Păstura de albine este cel mai sănătos aliment de pe pământ?

Polenul de albine este recunoscut pentru profilul nutrițional impresionant. Conține peste 250 de substanțe biologic active, inclusiv proteine, carbohidrați, lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.

Polenul poate avea peste 1500 de culori și nuanțe?

Granulele de polen vin în multe nuanțe de galben, alb, portocaliu, roz, albastru, gri, verde și violet. Variațiile subtile de culoare ne oferă adesea un indiciu despre locul de unde albinele au procurat polenul.

O albina poate zbura cu o viteză de peste 30 km/h?

Albinele pot zbura cu o viteză cuprinsă între 9 și 40 de kilometri pe oră. Viteza cu care zboară albinele poate varia în funcție de specie sau tip de albină, albinele având o viteză medie de zbor cuprinsă între 20 și 30 de km/h.

Mierea de mană este facută din saliva unor insecte numite afide?

Mana este un lichid dulce și lipicios secretat de anumite insecte, de regulă afidele. Când aceste insecte străpung învelișul plantei, seva – care este ținută sub presiune – este aruncată în canalul digestiv al insectei, forțând seva ingerată anterior să fie eliminată prin celălalt capăt. Da, ați citit corect! Mana este un excrement de insectă.

Trupurile marilor împărați ai lumii erau îngropate în sicrie de aur și apoi umplute cu miere ca să nu intre în putrefacție?

Conținutul extrem de ridicat de zahăr al mierii acționează la fel ca sarea: aspiră apa din bacterii, uscând microbii până la moarte. Mierea conține și cantități mici de peroxid de hidrogen, care desigur este antiseptic. Herodot a notat că vechii asirieni își îmbălsămau morții în miere. Și după ce a murit în 323 î.Hr., Alexandru cel Mare a fost scufundat într-un sarcofag de aur plin de miere. Subiecții săi doreau să-l mențină prezentabil pentru afișare publică.

Albinele sunt singurele insecte care produc alimente pentru om?

Albina este singura insectă din lume care face hrană pe care oamenii o pot mânca. Mierea are conservanți naturali și bacteriile nu pot crește în ea. Mierea a fost găsită în mormintele din Egipt și era încă comestibilă! Albinele se află printre noi de aproximativ 30 de milioane de ani.

Denumirea „luna de miere” vine de la faptul că tinerii căsătoriți, după nuntă, consumau miere și hidromel pentru fertilitate?

Expresia „lună de miere” în sine derivă din practica scandinavă de a bea hidromel, sau miere fermentată, în timpul primei luni de căsătorie pentru a îmbunătăți probabilitatea concepției.

O matcă (regina) depune intr-o singura zi dublul greutății ei de ouă?

Mătcile sănătoase și fertile sunt capabile să depună ouă aproape constant. În timpul sezonului de vârf o matcă de calitate poate depune peste 3.000 de ouă pe zi – asta este mai mult decât greutatea ei corporală în ouă într-o zi! Deși mătcile pot trăi șapte sau mai mulți ani, productivitatea lor scade de obicei după primul an.

Matca se împerecheaza o singură dată cu peste 10 masculi și că aceasta are o „încăpere” numită spermatecă?

Numărul mediu de trântori cu care se împerechează o regină este de 12. Regina stochează materialul seminal pentru tot restul vieții, doi până la trei ani pentru o regină cu viață lungă. Cu toate acestea, unele regine nu sunt atât de longevive. Sunt respinși de muncitorii stupului.

Cea mai bună miere pentru femei este mierea de zmeură?

Mierea de zmeură este una dintre cea mai gustoasă, ajutându-le pe femei să rămână tinere, aceasta poate să trateze unele afecțiuni ale tractului genital feminin.

sursă foto

Citește și:

Lăptișorul de matcă – Remediul antic recunoscut pentru proprietățile remarcabile

Propolis: compoziție, proprietăți și utilizări terapeutice

Polenul de albine: 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății