Propolis: compoziție, proprietăți și utilizări terapeutice Magazin

Propolis: compoziție, proprietăți și utilizări terapeutice

Propolisul reprezintă o compoziție cu textură lipicioasă, creată prin colectarea selectivă de către albine a unor substanțe de pe mugurii și scoarțele a cel puțin 20 de specii de arbori. Cuvântul propolis provine din limba greacă și înseamnă „partea dinaintea cetății”. Așa cum îi spune și numele, propolisul reprezintă pentru stup o barieră de protecție.

Folosit și colectat încă din antichitate, oamenii au remarcat proprietățile sale uimitoare pentru sănătate, precum proprietățile sale antibacteriene, antifungice, antimicrobiene, antioxidante și antiseptice.

Compoziție

Factorii ce determină atât compoziția propolisului, cât și culoarea, gustul și valoarea nutritivă a acestuia sunt soiul arborilor din împrejurare, așezarea geografică și perioada anului în care este produs.

Astfel, oamenii de știință au descoperit peste 300 de compuși, în special flavonoide, substanțe cunoscute pentru rolul lor antioxidant, ce conferă compoziției din propolis proprietăți antiinflamatorii.

Pe lângă acestea au mai fost identificate în formula de propolis vitaminele B, C, E și A cu o concentrație foarte mare și microelemente precum zinc, mangan, cupru, calciu, magneziu, potasiu, fier.

Proprietăți

Propolisul se găsește adesea la plafar și magazinele de specialitate sub formă de: tinctură, unguent, apă de propolis, miere propolizată sau sub formă brută.

Compoziția bogată de substanțe nutritive oferă propolisului proprietăți importante, printre care: bactericide, antivirale, antimicotice, antiinflamatorii, anestezice, analgezice, regeneratoare, antitoxice, transformându-l într-un adevărat adjuvant, sau chiar și într-un remediu natural pentru prevenirea, respectiv tratarea anumitor afecțiuni.

Utilizări ale propolisului

  • Întărește sistemul imunitar – compoziția complexă de substanțe a propolisului stimulează formarea anticorpilor și ajută la asimilarea și absorbția nutrienților în organism. Datorită conținutului de antibiotice vegetale și a anumitor substanțe chimice de care organismul uman are nevoie pentru a se menține sănătos (flavonoide, glucide, vitamine, minerale, aminoazici etc).
  • Tratează durerile de gât – datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare, propolisul luptă cu succes împotriva virusurilor de la nivelul gâtului, împiedicând dezvoltarea acestora în restul organismului. Propolisul este recomandat și ca tratament natural în cazul laringitei, faringitei și amigdalitei.
  • Elimină și ameliorează probleme ale cavității bucale – recomandat și în cazul aftelor, abceselor dentare, gingivitei, parodontozei și calmarea durerilor gingivale și de dinți, propolisul acționează ca o barieră protectoare, dezinfectantă și antiinflamatoare. În plus, datorită proprietăților antibacteriene, propolisul dezinfectează zona bucală, împiedicând formarea plăcii bacteriene și protejând împotriva cariilor.
  • Tratează afecțiunile gastro-intestinale – cunoscut drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, alături de proprietățile sale antiinflamatoare și efectului antispastic, propolisul reglează secreția de suc gastric, și datorită consistenței rășinoase, acționează ca un strat protector, ajutând la cicatrizarea leziunilor mucoasei stomacale, astfel ajutând la tratarea și ameliorarea ulcerelor și gastritelor.
  • Ajută la vindecarea arsurilor – recomandat spre utilizarea externă pe suprafața lezată datorită efectelor dezinfectante, reparatoare și anestezice, propolisul ajută la refacerea țesuturilor afectate de tăieturi, răni și arsuri, accelerând procesul de regenerare a celulelor sănătoase.
  • Vindecă herpesul – dovedit a fi mai eficient chiar și decât medicamentele obișnuite destinate tratării herpesului, propolisul, aplicat la nivel extern, poate fi de mare ajutor în cazul distrugerii virusului și vindecării rănii datorită proprietăților sale anti-microbiene, analgezice, antiinflamatoare și cicatrizante.

Citește și Lăptișorul de matcă – Remediul antic recunoscut pentru proprietățile remarcabile.

Sursă foto