Dieta cea mai bună. Care ți se potrivește mai bine? Magazin

Dieta cea mai bună. Care ți se potrivește mai bine?

Dieta nu presupune doar pierderea în greutate. Deși schimbarea dietei poate fi una dintre cele mai bune modalități de a pierde în greutate, poate fi, de asemenea, o poartă către îmbunătățirea obiceiurilor, concentrarea asupra sănătății și ducerea unui stil de viață mai activ.

Multe diete oferă beneficii pentru sănătate care merg dincolo de pierderea în greutate. Citește mai departe pentru a le afla.

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană se bazează pe alimente pe care oamenii din țări precum Italia și Grecia le-au consumat în mod tradițional. Este bogată în legume, fructe, cereale integrale, pește, nuci, linte, ulei de măsline.

Alimente precum carnea de pasăre, ouăle și produsele lactate trebuie consumate cu moderație, iar carnea roșie este limitată. În plus, dieta mediteraneană limitează cerealele rafinate, grăsimile trans, carnea procesată, zahărul adăugat și alte alimente foarte procesate.

Beneficiile sale pentru sănătate includ un risc redus de boli cronice multiple și o speranță de viață crescută. Studiile mai arată că dieta mediteraneană are un efect preventiv împotriva anumitor tipuri de cancer.

Un studiu efectuat pe mai mult de 500 de adulți de peste 12 luni a constatat că o aderență mai mare la o dietă mediteraneană a fost asociată cu o probabilitate dublă de a menține pierderea în greutate.

În plus, dieta mediteraneană încurajează consumul de alimente bogate în antioxidanți, care pot ajuta la combaterea inflamației și a stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi.

Deoarece dieta mediteraneană nu pune un accent mare pe produsele lactate, este important să vă asigurați că încă aveți suficient calciu și vitamina D în dietă.

Dieta pe bază de plante și flexitară

Vegetarianismul și veganismul sunt cele mai populare versiuni ale dietelor pe bază de plante, care restricționează produsele de origine animală din motive de sănătate, etice și de mediu.

Cu toate acestea, există și diete mai flexibile pe bază de plante, cum ar fi dieta flexitariană. Aceasta este o dietă pe bază de plante care permite consumul moderat de produse de origine animală.

Dietele vegetariene tipice restricționează carnea de toate tipurile, dar permit produsele lactate. Dietele tipice vegane restricționează toate produsele de origine animală, inclusiv lactatele, untul și, uneori, alte produse secundare, cum ar fi mierea.

Planul de alimentație flexitarian nu are reguli clare sau recomandări despre calorii și macronutrienți, așa că este considerat mai mult un stil de viață decât o dietă. Principiile sale includ consumul de proteine din plante în loc de animale, consumul în mare parte de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, consumul celor mai puțin procesate, cele mai naturale forme de alimente și limitarea zahărului și a dulciurilor. În plus, permite flexibilitatea de a consuma din când în când carne și produse de origine animală.

Numeroase studii au arătat că dietele pe bază de plante pot reduce riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv markeri îmbunătățiți ai sănătății metabolice, scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de diabet de tip 2. De asemenea, pot ajuta la pierderea în greutate.

S-a demonstrat, de asemenea, că dietele flexitare reduc riscul de diabet de tip 2 și îmbunătățesc sănătatea metabolică și tensiunea arterială. Pot avea, de asemenea, propriile beneficii de pierdere în greutate.

Postul intermitent

Postul intermitent este o strategie alimentară care alternează între perioadele de post și de mâncare.

Există diferite forme, inclusiv metoda 16/8, care implică limitarea aportului de calorii la 8 ore pe zi. Există și metoda 5:2, care limitează aportul zilnic de calorii la 500-600 de calorii de două ori pe săptămână.

Deși este cunoscut în primul rând ca o dietă pentru pierderea în greutate, postul intermitent poate avea beneficii puternice atât pentru corp, cât și pentru creier.

Postul intermitent restricționează timpul de care aveți voie să mâncați, o modalitate simplă de a reduce aportul de calorii. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate, cu excepția cazului în care compensezi consumând prea multă mâncare în perioadele permise de masă.

Postul intermitent a fost legat de efectele anti-îmbătrânire, sensibilitatea crescută la insulină, îmbunătățirea sănătății creierului, reducerea inflamației și multe alte beneficii.

Atât studiile pe animale, cât și pe oameni arată că postul intermitent poate crește, de asemenea, sănătatea inimii și poate prelungi durata de viață.

Dieta săracă în carbohidrați

Dietele sărace în carbohidrați sunt printre cele mai populare diete pentru pierderea în greutate. Exemplele includ dieta Atkins, dieta ketogenă (keto) și dieta săracă în carbohidrați, cu conținut ridicat de grăsimi (LCHF).

Unele soiuri reduc carbohidrații mai drastic decât altele. De exemplu, dietele foarte sărace în carbohidrați, cum ar fi dieta keto, limitează acest macronutrient la sub 10% din caloriile totale, în comparație cu 30% sau mai puțin pentru alte tipuri.

Dietele sărace în carbohidrați restricționează aportul de carbohidrați în favoarea proteinelor și grăsimilor.

Acestea sunt de obicei mai bogate în proteine ​​decât dietele sărace în grăsimi, ceea ce este important, deoarece proteinele vă pot ajuta să vă reduceți apetitul, să vă creșteți metabolismul și să păstrați masa musculară.

În dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi keto, corpul tău începe să folosească acizi grași mai degrabă decât carbohidrații pentru energie, transformându-i în cetone. Acest proces se numește cetoză.

Cercetările sugerează că dietele sărace în carbohidrați pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelul crescut al colesterolului și al tensiunii arteriale. De asemenea, pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge și de insulină la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Multe studii indică faptul că dietele sărace în carbohidrați pot ajuta la pierderea în greutate și pot fi mai eficiente decât dietele convenționale sărace în grăsimi.

De exemplu, o revizuire a 53 de studii formate din 68.128 de participanți a constatat că dietele sărace în carbohidrați au dus la o pierdere în greutate semnificativ mai mare decât dietele sărace în grăsimi.

În plus, dietele sărace în carbohidrați par a fi destul de eficiente în arderea grăsimilor dăunătoare din abdomen.

Citește și 10 Lucruri surprinzătoare despre oameni.

Sursă foto