Resveratrolul: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Resveratrolul: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Resveratrolul este un compus vegetal care acționează ca un antioxidant. Sursele de hrană de top includ vinul roșu, strugurii, unele fructe de pădure și arahidele.

Dacă ați auzit că vinul roșu poate ajuta la scăderea colesterolului, sunt șanse să fi auzit de resveratrol.

Dincolo de a fi o parte sănătoasă a vinului roșu și a altor alimente, resveratrolul are un potențial de stimulare a sănătății în sine. De fapt, suplimentele de resveratrol au fost legate de multe beneficii interesante pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Suplimentele cu resveratrol pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Datorită proprietăților sale antioxidante, resveratrolul ar putea fi un supliment promițător pentru scăderea tensiunii arteriale.

O analiză din 2015 a concluzionat că dozele mari pot ajuta la reducerea presiunii exercitate asupra pereților arterelor atunci când inima bate. Acest tip de presiune se numește tensiune arterială sistolică. Apare ca numărul superior în citirile tensiunii arteriale.

Tensiunea arterială sistolică crește de obicei odată cu vârsta, pe măsură ce arterele se rigidizează. Când este ridicată, este un factor de risc pentru boli de inimă.

Resveratrolul poate realiza acest efect de scădere a tensiunii arteriale, ajutând la producerea mai multor oxid nitric, care determină relaxarea vaselor de sânge.

2. Resveratrolul are un efect pozitiv asupra grăsimilor din sânge

Mai multe studii pe animale au sugerat că suplimentele de resveratrol pot schimba grăsimile din sânge spre bine.

Un studiu din 2016 a hrănit șoarecii cu o dietă bogată în proteine și grăsimi polinesaturate și le-a oferit, de asemenea, suplimente de resveratrol.

Cercetătorii au descoperit că nivelul mediu de colesterol total și greutatea corporală a șoarecilor au scăzut, iar nivelurile lor de colesterol HDL „bun” au crescut.

Resveratrolul pare să influențeze nivelul colesterolului prin reducerea efectului unei enzime care controlează producția de colesterol.

Ca antioxidant, poate scădea și oxidarea colesterolului LDL „rău”. Oxidarea LDL contribuie la acumularea plăcii în pereții arterelor.

Într-un studiu, participanților li s-a administrat extract de struguri care a fost amplificat cu resveratrol suplimentar.

După șase luni de tratament, LDL-ul lor a scăzut cu 4,5%, iar LDL-ul lor oxidat a scăzut cu 20%, comparativ cu participanții care au luat un extract de struguri neîmbogățit sau un placebo.

3. Protejează creierul

Mai multe studii au sugerat că consumul de vin roșu poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă. Acest lucru se poate datora parțial activității antioxidante și antiinflamatorii a resveratrolului.

Se pare că interferează cu fragmentele de proteine numite beta-amiloizi, care sunt esențiale pentru formarea plăcilor care sunt un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

În plus, compusul poate declanșa un lanț de evenimente care protejează celulele creierului de deteriorare.

Deși această cercetare este intrigantă, oamenii de știință încă mai au întrebări despre cât de bine este capabil corpul uman să folosească resveratrolul suplimentar. Asta limitează utilizarea sa imediată ca supliment pentru a proteja creierul.

4. Resveratrolul poate crește sensibilitatea la insulină

S-a demonstrat că resveratrolul are mai multe beneficii pentru diabet, cel puțin în studiile pe animale.

Aceste beneficii includ creșterea sensibilității la insulină și prevenirea complicațiilor cauzate de diabet.

O explicație a modului în care funcționează resveratrolul este că poate opri o anumită enzimă să transforme glucoza în sorbitol, un alcool de zahăr.

Când se acumulează prea mult sorbitol la persoanele cu diabet, acesta poate crea stres oxidativ care dăunează celulelor.

Iată câteva beneficii suplimentare pe care le poate avea resveratrolul pentru persoanele cu diabet:

  • Poate proteja împotriva stresului oxidativ: acțiunea sa antioxidantă poate ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ, care provoacă unele dintre complicațiile diabetului.
  • Ajută la scăderea inflamației: se crede că resveratrolul reduce inflamația, un factor cheie la bolile cronice, inclusiv diabetul.
  • Activează AMPK: Aceasta este o proteină care ajută organismul să metabolizeze glucoza. AMPK activat ajută la menținerea nivelului scăzut de zahăr din sânge.

Resveratrolul poate oferi chiar mai multe beneficii persoanelor cu diabet decât celor care nu îl au. Într-un studiu pe animale, vinul roșu și resveratrolul au fost de fapt antioxidanți mai eficienți la șobolanii cu diabet zaharat decât la șobolanii fără diabet.

Cercetătorii spun că compusul ar putea fi folosit pentru a trata diabetul și complicațiile acestuia în viitor, dar sunt necesare mai multe cercetări.

5. Poate ameliora durerile articulare

Artrita este o afecțiune comună care duce la dureri articulare și la pierderea mobilității.

Suplimentele pe bază de plante sunt studiate ca o modalitate de a trata și de a preveni durerile articulare. Când este luat ca supliment, resveratrolul poate ajuta la protejarea cartilajului de deteriorare.

Defalcarea cartilajului poate provoca dureri articulare și este unul dintre principalele simptome ale artritei.

Un studiu a injectat resveratrol în articulațiile genunchilor la iepuri cu artrită și a constatat că acești iepuri au suferit mai puține leziuni ale cartilajului lor.

Alte cercetări în eprubete și animale au sugerat că compusul are potențialul de a reduce inflamația și de a preveni deteriorarea articulațiilor.

Citește și Orezul violet: 4 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto