Apa de cocos: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Apa de cocos: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

În ultimii ani, apa de cocos a devenit o băutură foarte la modă. Este gustoasă, răcoritoare și, de asemenea, se întâmplă să fie bună pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Apa de cocos este o sursă bună de nutrienți

240 ml conțin 46 de calorii, 9 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, 2 grame de proteine, vitamina C, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și calciu.

2. Poate avea proprietăți antioxidante

Radicalii liberi sunt molecule instabile produse în celule în timpul metabolizării. Producția lor crește ca răspuns la stres sau răni.

Atunci când există prea mulți radicali liberi, corpul intră într-o stare de stres oxidativ, care poate deteriora celulele și crește riscul de boală.

Cercetările efectuate pe animale expuse la toxine au arătat că apa de nucă de cocos conține antioxidanți. Aceștia modifică radicalii liberi, astfel încât aceștia să nu mai provoace rău.

Un studiu a constatat că șobolanii cu leziuni hepatice au arătat o îmbunătățire semnificativă a stresului oxidativ atunci când au fost tratați cu apă de cocos.

Într-un alt studiu, șobolanii cu o dietă bogată în fructoză au fost tratați cu apă de cocos. Activitatea radicalilor liberi a scăzut, la fel ca și tensiunea arterială, trigliceridele și nivelurile de insulină.

3. Apa de cocos poate avea beneficii împotriva diabetului

Cercetările au arătat că poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți alți markeri de sănătate la animalele diabetice.

Într-un studiu, șobolanii diabetici tratați cu apă de cocos au menținut niveluri mai bune de zahăr din sânge decât grupul de control.

Același studiu a constatat, de asemenea, că șobolanii cărora li s-a administrat apă de cocos au avut niveluri mai scăzute de hemoglobină A1c. Asta indică un control bun pe termen lung al zahărului din sânge.

Un alt studiu a observat că furnizarea de apă de nucă de cocos șobolanilor cu diabet a condus la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea markerilor de stres oxidativ.

Cu toate acestea, sunt necesare studii controlate pentru a confirma aceste efecte la om.

Cu toate acestea, cu cele 3 grame de fibre și un conținut de carbohidrați digerabil de doar 6 grame la 240 ml, apa de nucă de cocos se poate încadra cu ușurință într-un plan de masă pentru persoanele cu diabet.

Este, de asemenea, o sursă bună de magneziu, care poate crește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2 și prediabet.

4. Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Consumul de lichide suficiente este important pentru prevenirea calculilor renali.

Deși apa simplă este o alegere excelentă, un studiu sugerează că apa de cocos poate fi chiar mai bună.

Pietrele la rinichi se formează atunci când calciu, oxalat și alți compuși se combină pentru a forma cristale în urină.

Acestea pot forma apoi pietre. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai susceptibili la dezvoltarea lor decât alții.

Într-un studiu efectuat pe șobolani cu pietre la rinichi, apa de nucă de cocos a împiedicat lipirea cristalelor de rinichi și de alte părți ale tractului urinar. De asemenea, a redus numărul de cristale formate în urină.

Cercetătorii cred că băutura a contribuit la reducerea producției de radicali liberi care a avut loc ca răspuns la nivelurile ridicate de oxalat din urină.

5. Apa de cocos poate sprijini sănătatea inimii

Consumul de apă de cocos poate fi util pentru a reduce riscul bolilor de inimă.

Într-un studiu, șobolanii care au consumat apă de cocos au avut reduceri ale colesterolului din sânge și ale trigliceridelor. De asemenea, au cunoscut scăderi semnificative ale grăsimilor hepatice.

Într-un alt studiu, aceiași cercetători au hrănit șobolanii cu o dietă similară suplimentată cu aceeași doză (4 ml la 100 de grame de greutate corporală) de apă de cocos.

După 45 de zile, grupul de apă cu nucă de cocos a avut o reducere a nivelului de colesterol și trigliceride, care a rivalizat cu efectele unui medicament statinic utilizat pentru scăderea colesterolului.

Rețineți că a fost o doză foarte mare. În termeni umani, ar fi echivalent cu o persoană de 68 kg care consumă 2,7 litri de apă de cocos pe zi.

6. Poate reduce tensiunea arterială

Apa de cocos poate fi excelentă pentru controlul tensiunii arteriale.

Într-un mic studiu efectuat la persoanele cu tensiune arterială crescută, băutura tropicală a îmbunătățit tensiunea arterială sistolică la 71% dintre participanți.

În plus, apa de nucă de cocos conține 600 mg de potasiu în 240 ml. S-a demonstrat că potasiul scade tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială crescută sau normală.

Mai mult, un studiu efectuat pe animale a constatat că apa de nucă de cocos are activitate antitrombotică. Asta înseamnă că poate preveni formarea cheagurilor de sânge.

7. Apa de cocos este benefică după exerciții prelungite

Apa de nucă de cocos poate fi băutura perfectă pentru refacerea hidratării și completarea electroliților pierduți în timpul exercițiului.

Electrolitii sunt minerale care joacă mai multe roluri importante în corp, inclusiv menținerea unui echilibru adecvat al fluidelor.

Acestea includ potasiu, magneziu, sodiu și calciu.

Două studii au constatat că apa de nucă de cocos a restabilit hidratarea după exerciții fizice mai bine decât apa și egală cu băuturile sportive cu conținut ridicat de electroliți.

Participanții au mai spus că apa de cocos a cauzat mai puține greață și disconfort la nivelul stomacului.

Citește și Nucile: Top 12 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto