Provizii de lectură pentru iarnă – ce ne așteaptă la Gaudeamus Actual

Provizii de lectură pentru iarnă – ce ne așteaptă la Gaudeamus

V-ați făcut lista de provizii de lectură pentru iarnă? Dacă nu, vă dăm o mână de ajutor în selectarea titlurilor pe care nu trebuie să le ratați la târgul de carte din această săptămână.

Gaudeamus va începe miercuri, 20 noiembrie, și se va desfășura la Romexpo, în București.

Mai jos, o listă cu provizii de lectură pentru iarnă, care vă va mulțumi pe deplin:

Omul care mută norii, de Radu Paraschivescu – Humanitas, 2019

Sunt şapte întâmplări de ieri şi de azi, din Franţa sau din Italia, dintr-un colţ al Bucureştiului sau dintr-altul. În Omul care mută norii, Radu Paraschivescu se suie la volanul prozei scurte şi îşi plim­bă cititorii pe un traseu cu o serie de opriri la cerere: stu­poare, veselie, tandreţe, deznădejde şi speranţă.

Flacăra, de Leonard Cohen – Polirom, 2019

Flacăra reunește în mod excepțional ultimele poeme și texte ale lui Leonard Cohen, pe care el însuși le-a strâns și le-a pus în ordine spre sfârșitul vieții.

Maria Tănase. Artista, omul, legenda, de Stejărel Olaru – Corint, 2019

Stejărel Olaru ne oferă o cu totul altfel de carte, remarcabilă prin valoarea ei documentară și cuceritoare prin talentul literar cu care a fost scrisă. Este una dintre cele mai bune cărți apărute după 1989. – Alex. Ștefănescu

Colecția „Biografii romanțate”: Brâncuși, Caragiale, Enescu, de Moni Stănilă, Bogdan Alexandru Stănescu, Dan Coman – Polirom, 2019

Viețile personalităților culturale de ieri, povestite de scriitorii de azi, în trei volume de excepție.

Ludice. Exerciții de umor criptic, de Gabriel Liiceanu – Humanitas, 2019

„Nu mai țin minte întocmai când mi-a venit ideea acestui volum. E bine să te cațeri din când în când pe acoperișul lumii, mi-am spus, și să râzi de tine și de alții, cu dorința de a scăpa măcar o clipă de masca gravă pe care ți-au întipărit-o pe figură filozofia, textele speculative și scrisul «încruntat».” – Gabriel Liiceanu

Serotonină, de Michel Houellebecq – Humanitas, 2019

Serotonină poate fi citit ca un roman despre dezechilibrele pe care le produce o lume fără iubire, fără bunătate, fără solidaritate, cu transformări devenite incontrolabile, dar și ca un copleșitor roman al remușcărilor și al regretelor.

Izgoniții, de Vasile Ernu – Polirom, 2019

Volumul ”Izgoniţii” este al treilea din ”Mica trilogie a marginalilor”, din care mai fac parte ”Sectanţii” şi ”Bandiţii”, cărţi publicate de Editur aPolirom.”Sectanţii” a fost distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură în 2015. ”Bandiţii” a fost distins cu Premiul Observator cultural pentru Eseistică/Publicistică în 2017.