Luxemburg, prima țară care va introduce transportul public gratuit Actual

Luxemburg, prima țară care va introduce transportul public gratuit

Luxemburg va deveni prima țară din lume care va elimina toate taxele privid transportul în comun, informează The Independent. Noua coaliție de guvernare își va începe mandatul cu promisiunea de a elimina tarifele pentru toate autobuzele, trenurile, tramvaiele și autobuzele începând din vara următoare.

În prezent, tarifele sunt destul de mici, astfel o persoană trebuie să plătească 2 euro pentru o călătorie de până la două ore care acoperă aproape orice traseu. Cine vrea să călătorească la clasa întâi va scoate din buzunar 3 euro. La clasa a doua, un bilet cu acces valabil întreaga zi, pe orice tip de transport public costă 4 euro. Tinerii călătoresc gratuit, iar mulți navetiști își pot achiziționa un „mPass” anual care costă 150 euro, valabil pentru toate mijloacele de transport în comun.

Sistemul de transport din Luxemburg costă aproape 1 miliard de euro pe an, dar ca urmare a ofertelor aferente, tarifele se ridică la doar 30 de milioane de euro pe an. Din vara anului 2019, biletele vor fi eliminate, iar o parte din costuri vor fi acoperite prin eliminarea unei taxe fiscale pentru navetiști. Această mișcare va reduce colectarea și procesarea tarifelor. De asemenea, această măsură poate să încurajeze trecere de la automobilele private la cele de transport în comun care va ajuta la rezolvarea problemelor din trafic, în special în jurul orașului Luxemburg, unde traficul este o problemă serioasă.

Unele orașe din întreaga lume oferă transport gratuit în încercarea de a reduce aglomerația din trafic, iar în unele state din SUA călătoriile cu autobuzul sunt gratuite. În prezent, Luxemburg este prima țară care va elimina complet tarifele din întreaga rețea de transport în comun.

În cazul în care această decizie va fi un succes, Franța poate va elimina tarifele „peppercorn” de la unele servicii de transport cu autobuzul. În prezent, pasagerii pot călători pe mai rute din Luxemburg în Franța pentru un tarif de doar 1 euro.

Sursă foto